Онколог открива: Колку се опасни црвените бенки?

Онкологот откри кога треба итно да одите на лекар

Еден од најпознатите руски онколози Андреј Каприн одговори на неколку интересни прашања поставени од корисниците на социјалните мрежи.
Многумина од нас имаат бенки. Понекогаш, тие може да не бидат кафеави, туку да имаат црвеникава боја. Ова дава причина за загриженост и многумина од нас трчаат на лекар за да проверат дали тоа е знак на карцином.

Експертот одлучи да открие дали има причина за загриженост и што точно треба да направиме ако се појави црвена бенка некаде на нашата кожа. За една жена, изгледот е исклучително важен, а советот на Каприн е навистина корисен.
Според онкологот, во повеќето случаи, црвените бенки се хемангиоми. Тие се бенигни васкуларни формации. Хемангиомите не се опасни сами по себе и може да се отстранат ако се појават на вашето лице, на пример.
Но, треба да се контактирате со онколог или со дерматолог, ако забележите зголемување на бенката, или промена во нејзината боја.

Исто така е добра идеја да закажете преглед што е можно поскоро и ако чувствувате чешање или ако забележите крварење. Овие се знаци на воспаление.

Што се однесува до појавата на папиломи на кожата (ова е прилично честа појава за време на бременоста), процесот покажува инфекција на кожата со папилома вирусот. Папиломите не претставуваат закана ако немало воспаление на други области на кожата со вирусот.
Преглед кај лекар е неопходен ако забележите брз раст, обезбојување, крварење, кора, чиреви итн.


Извор: jenata.blitz.bg

Обележани од детство: Луѓе со бенки на овие 12 места се родени за богатство и успех!