Оваа насловна го шокира целиот свет во 2012, а и денес, 11 години подоцна, не би се прифатило лесно: Гордо го дои својот 3-годишен син, а еве што мисли за сето тоа денес

Насловните страници на магазинот TIME (Тајм) се главно луѓе кои веќе се навикнати на славата и коментарите кои доаѓаат со неа. Други корици ги прикажуваат оние кои се фатени во ситуации кои не се баш по нивен избор. Но, повремено некој „обичен“ човек несвесно ја преминува границата на „вкусот“ и открива повеќе од својата приватност, иако тоа не била целта.

Токму тоа беше случај во 2012 година кога Џејми Лин Грумет и нејзиниот син Арам се појавија на насловната страница на магазинот TIME покрај насловот: „ДАЛИ СИ ДОВОЛНО МАЈКА“?

Грумет и нејзиниот син правеа нешто што обично го прават секој ден, обично пред спиење: мајка си го доела синот.

Арам беше 3 години, постар (и повисок) од повеќето американски деца кои беа доени, но Грумет, која самата беше доена до својата 6-та година, беше поборник на теориите на д-р Бил Сирс за родителството со приврзаност - кои вклучуваат дозволување на децата  сами ДА утврдат кога е време да ги одвикнат од доењето, кое и беше тема на насловната.

- На Арам му се спиеше, па само стоеше таму, а јас го доев додека некако ми ја тегнеа и поправаа косата, се присетува Грумет на моментот кога фотографот Мартин Шолер ја направи фотографијата.

- Тогаш не моравме да позираме. Ниту тоа не беше неприродно. Едноставно бевме такви какви што сме.

Комбинацијата од неконвенционалната поза, големината на Арам и провокативната насловна страна направија голема врева во медиумите.

- Фотографијата ја видов во медиумите пред да ја видам на насловната страница. Луѓето кои станаа пред мене ми испратија снимки од телевизиите кои го емитуваа тоа, вели Грумет, која живее во Калифорнија.

Беше шокирана од тоа колку внимание привлече, но не само позитивното.

- Тоа е толку необично искуство, да имаш толку многу внимание. Беше навистина интересно, но беше страшно што фокусот беше на мене. Се чувствував навистина ранливо, вели таа.

Во списанието имаше несогласувања за насловната страница

Насловот беше предмет на значително несогласување во редакцијата на TIME, при што некои ја нарекоа сензационалистичка, а други рекоа дека точно го прикажува притисокот под кој биле мајките во тоа време.

Надвор од ѕидовите на TIME, насловната страница беше храна за комичари, експерти за родители и море од писма до уредникот. Илјадници луѓе и испратија е-пошта, од д-р Сирс до Аланис Морисет, која подоцна го напиша воведот и предговорот за родителската книга на Грумет за 2019 година.

Грумет го обиколи светот за да ги расветли теориите за родителство со приврзаност. Таа смета дека патувала многу, делумно за да докаже нешто - дека родителството со приврзаност не довело до нездрава потреба за блискост кај децата.

Нејзините чувства за насловната страница се менуваа со текот на годините.

- Во тоа време бев загрижена дека тоа направи повеќе штета отколку корист - но тоа не беше. Родителството со приврзаност стана многу понормализирано во изминатите 10 години, како и доењето, вели таа.

Арам сега има 14 години и еве што мисли за насловната страница

Што се однесува до Арам, кој сега има 14 години, тој магливо се сеќава на самата фотосесија и речиси ништо од ужасот што следеше. Настапот во емисијата „Денес“ го памети како „соба полна со камери“.

Насловната виси и на ѕидот од неговата спална соба покрај сликите на неговата баба. Неговите пријатели не го прашуваат за тоа, но ако го прашаат, тој вели дека со задоволство би објаснил.

- Горд сум на тоа. Се гледам само себеси и мама. „Ме прави среќен што мајка ми им помагаше на луѓето, на пример, да ги дотеруваат нивните деца во јавност, па тие не се чувствуваа незгодно или нервозни“, вели тој.

Извор: Жена блиц

Фото: Инстаграм