ПОДАРОЦИ НА СЕЗОНАТА: Трите најкорисни есенски плодови, меѓу кои не е јаболкото

Повеќето бенефиции и вкусови се наоѓаат во производите кога се во нивната сезона. Многумина погрешно мислат дека единствената сезона за целосно изобилство на овошје и зеленчук е летото. Летните фаворити се заменети со не помалку вкусни и корисни есенски зеленчук и овошје. Покрај тоа, тие се одличен начин за зајакнување на имунолошкиот систем и зголемување на одбраната на телото. Јаболкото и крушите се едни од попознатите овошја без кои не може да помине есенската сезона, но сепак експертите советуваат да не ја пропуштате можноста да се сконцентрирате на сезонско овошје, обрнувајќи посебно внимание на 3 од нив. Погледнете кои се тие и како да ги примените во кујната. 

Брусница 

Таа е вреден извор на антиоксиданти и витамин Ц. Брусницата ги зголемува заштитните сили на организмот, го зајакнува имунолошкиот систем, ја спречува појавата и развојот на канцерогени клетки, има позитивен ефект врз здравјето на уринарно-и дигестивниот систем. Овошјето се јаде свежо, но исто така може да се додаде и на десерти, други јадења. Брусниците можат да бидат употребени и за ароматичен џем, како и корисни и вкусни пијалоци како што се сируп или чај. Овие пијалоци помагаат за време на студеното време. 

Боровинка 

Оваа билка содржи голем број витамини А, Ц, Е и минерали: калиум, калциум, магнезиум, фосфор, железо, органски киселини, шеќери, пектин. Богатиот ансамбл е одговорен за чудесните својства на есенското ѕвонче. Редовното користење го зголемува имунитетот, го нормализира крвниот притисок, му помага на телото да се бори против вируси и инфекции, позитивно влијае на здравјето на срцето и крвните садови. Боровинката исто така содржи и бензоева киселина, која има својства на конзерванс. Благодарение на тоа боровинките може да се чуваат долго време во свежа состојба. Но, не заборавајте да ги направи слатки и да ги користите во десерти. 

Шипинка

Тоа е вистински подарок од есента. Таа содржи многу повеќе витамин Ц отколку лимоните. Ова е овој витамин кој го зајакнува имунолошкиот систем и ја зголемува отпорноста на телото на настинки и заразни болести. Редовното консумирање на шипка или шипинка сеедно го зајакнува и тонизира телото, ја зголемува концентрацијата и вниманието, позитивно влијае врз работата на цревата, црниот дроб, бубрезите и желудникот. Чај од шипинка е особено корисен. Ја подобрува одбраната на телото и служи како одлична превенција од настинки и грип. Дневната стапка на возрасни е две чаши чај, а за деца една.