Потполно бесплатно: Д-р Оз советува, ова е најдоброто нешто што можете да го направите за вашата психа

Мора да бидете главниот лик во вашата приказна
Мехмет Оз, познат во светот како д-р Оз, му открива на светот кое е најдоброто нешто што можете да го направите за вашето ментално здравје. И тоа е потполно бесплатно!

"Најдоброто нешто што можете да го направите за да ја одржите здрава психата е да преземете иницијатива. Не бидете пасивен играч во туѓи приказни. Бидете главниот лик во вашата приказна и бидете груби, но само преземете контрола над вашата судбина “, советува д-р Оз.

Славниот лекар верува дека можете да научите како да ја контролирате вашата судбина преку неколку едноставни навики. Овие навики можат да бидат нешто како да станете во исто време наутро и да одите во кревет во одредено време. И таквата навика има неверојатен позитивен ефект врз менталното здравје на една личност.

Тој посочува дека, на пример, недоволното спиење е најпотценуван проблем, особено кај младите.
"Ако спиењето беше непотребно, еволуцијата целосно ќе ја отстрани таа потреба. Ние спиеме затоа што мора да спиеме. Спиењето го чисти нашиот ум. За време на спиењето, мозочните клетки буквално се намалуваат, дозволувајќи им на каналите меѓу нив да се расчистат од токсините акумулирани во текот на денот ицелиот мозок се рестартира “, објаснува д-р Оз. 

Советот што д-р Оз им го дава на своите деца
Познатиот доктор не советува да не им даваме на децата да работат напорно, туку да го прават она што го прават мудро. И сето тоа започнува со сон. Меѓу корисните навики, тој ја наведува и медитацијата, здравата исхрана и да се обидеме, работите кои немаат никакво влијание врз нашиот живот, да не допираат до нас.

"Наместо да правите работи што немаат каква било креативност или уште полошо, кои не го присилуваат вашиот мозок целосно да се вклучи, подобро бавете се со некое креативно хоби. Треба да спиете и да медитирате, тоа е мојот совет за сите вас. „Здрава храна која го стимулира мозокот и ги избегнува токсините. Јас не мислам само на лошата храна, туку и на токсичните работи и активности што ве одвлекуваат од она што е навистина важно за вас и кон она што се стремите“, заклучува д-р Оз.

Извор:stil.kurir.rs