Преполни со витамин Ц, намалуваат воспалителни процеси: Есенски намирници кои ќе го зајакнат вашиот имунитет
Запомнете - разновидноста во исхраната е клучот за добро здравје. Но, исто така, консумирањето на оние овошја и зеленчуци што ги носи секоја сезона со себе, е од суштинско значење за здрав имунитет. Значи, еве 15 есенски намирници што треба да бидат вклучени во вашата исхрана.
Сладок компир
Зеленчукот за кој станува збор е полн со бета-каротин и витамин А. Овој витамин го штити телото од слободните радикали, а лушпата од сладок компир содржи магнезиум, затоа не го лупете.
Црвена пиперка
Познато е дека оваа пиперка содржи голем процент на витамин Ц, дури и повисок од некои агруми. Покрај тоа, поради бета-каротин, таа е добар за здравјето на очите и кожата.
Тиква
Како моќен антиоксиданс, тиквата помага да се подобри кардиоваскуларниот систем, да се стабилизира крвниот притисок, да се намали холестеролот и да се зајакнат коските. И семките од тиква се богати со протеини.
Цвекло
Бидејќи цвеклото има амино киселини, тие ги намалуваат воспалителните процеси и холестеролот. Одличен е за бубрезите и црниот дроб, како и за соодветна крвна слика.
Карфиол
Верувале или не, карфиолот најдобро се јаде суров за да се искористи што е можно повеќе витамин Ц.Тој е цврст извор на важен витамин Б, а поради количината на влакна во него, помага при варењето на храната.
Брокула
Таа е еден од најздравите зеленчуци воопшто. Брокулата е богата со антиоксиданси, минерали, како и витамини А, Ц и Е. За да го искористите максимумот, гответе ја што е можно пократко.
Спанаќ
Поради фолна киселина, спанаќот ги обновува клетките, и многумина со право го нарекуваат „суперхрана“. Најдобро е кога се јаде суров, затоа додајте го во салати и здрави варијанти на сендвичи.
Блитва
Поради значајната хранлива вредност и ниските калории, блитвата треба почесто да биде присутна во исхраната. Има антиинфламаторно дејство и го намалува лошиот холестерол, особено ако е краткотраен.
Кељ
Кељот ја стекна својата популарност сосема заслужено. Витамини А, Б, Ц, К, но и калциум и цинк, се наоѓаат во неговите темни лисја. Тој е ефикасен во борбата против ракот, и е добар за здраво варење.
Проќељ
Овој минијатурен зеленчук сличен на зелка е познат по својата висока содржина на железо, калиум, калциум и магнезиум. Содржи амино киселина триптофан, која е одговорна за хормонот на среќата - серотонин.
Лук
Залудно не се вели дека лукот е природен антибиотик. Генерално го зајакнува и штити имунолошкиот систем, го намалува крвниот притисок и воспалението, е богат со антиоксиданси и ја прави целата храна далеку повкусна.
Праз
Вистина е дека празот наликува на џиновски пролетен кромид, и бидејќи има многу витамин К, прави коските да бидат зачувани. Тоа е добро за срцето, а помага и при губење на вишокот килограми.
Калинка
Дури и старите Египќани биле упатени колку е прецизно ова магично овошје. Му помага на телото да се бори против вирусите, во голема мера поради значителната количина антиоксиданси и витамини.
Смокви
Свежите смокви се подобри од сушените, бидејќи содржат помалку шеќер. Тие се одличен извор на калиум, влакна, калциум, магнезиум и витамин Ц. Поради нивниот пробиотички ефект, тие се добри за варење.
Круши
Тие се борат против слободните радикали, главно поради витамините Ц и К. Нивното антиинфламаторно дејство и подобрување на функцијата на дигестивниот тракт, ги прават крушите да помогнат во детоксикација на телото.