Препорачани од нутриционист: 7 намирници за долговечност

Богати со важни хранливи материи

Иако постојат многу фактори кои утврдуваат дали ќе бидеме здрави, голем број на студии потврдуваат дека диетата може да ни помогне да го подобриме нашето здравје и да живееме до старост. На пример, меѓу суперхраната за долговечност кои се добри за додавање во вашето мени се и бобинки, лук, сливи, риба, чај, сладок компир, какао, кокосово масло, куркума. Кои се другите намирници кои ќе ви обезбедат важни хранливи материи, видете во нашата галерија.

Ферментирана храна
Друга корисна храна за здравјето и долговечноста е ферментирана храна која помага во одржување на добра бактериска околина во дигестивниот систем. Кога овој микробиом е во рамнотежа, се намалува ризикот од дебелина, инфекции и автоимуни заболувања. Додадете во вашето мени ким, јогурт, кефир, кисели краставички, кисела зелка.

Јајца
Иако јајцата се богати со холестерол, студиите покажуваат дека тој не влијае на вкупниот холестерол во крвта на ист начин како заситената маст. Американски истражувачи веруваат дека луѓето кои јадат јајца редовно имаат помал ризик од мозочен удар.

Чиа семе
Богати со протеини, растителни влакна, омега-3 масни киселини, за кои се покажа дека го поддржуваат здравјето на мозокот, срцето, кожата, ја намалуваат маснотијата во стомакот.

Авокадо
Неверојатното авокадо не само што ни помага да изгубиме тежина, туку и нè прави поздрави и долговечни. Богато е со витамини Ц, К, Б, Е и А, како и растителни влакна, здрави масти, калиум. Калиумот помага во намалување на крвниот притисок и го намалува задржувањето на вишокот течности.

Лиснат зелен зеленчук
Такви се спанаќ, зелка, марула, и други. Нивната консумациј ќе ви обезбеди растителни влакна, што е од суштинско значење за раст на клетките и формирање на црвените крвни зрнца, како и за заштита на функцијата на мозокот. Зеленчукот, исто така, содржи антиоксиданти кои го намалуваат ризикот од карцином и срцеви заболувања и промовираат долговечност.

Маслиново масло

Потрошувачката на маслиново масло се покажа дека помага во намалување на воспалението, намалување на крвниот притисок и подобрување на чувствителноста на инсулин. Освен што е супер храна за долговечност, маслиновото масло е добро и за срцето.

Мешунксти плодови
Грав, грашок, леќа, леблебија се одлични извори на растителни влакна и протеини базирани на растителни растенија за стабилизирање на шеќерот во крвта и негување на здрав микробиом. Микробиомот на цревата помага во регулирање на воспалението, го намалува холестеролот и ја регулира имунолошката функција.

Извор: edna.bg

Не сте ни свесни дека си го ризикувате здравјето: Опасна работа за јадењето цреши