Психологија на МАШКОТО ДЕТЕ според Јунг: Еве зошто светот денес е полн со слаби мажи и како се создадени - мајките ја прават оваа клучна грешка

Марија Луиз фон Франц, швајцарски психолог, писател и научен соработник на познатиот Карл Густав Јунг, забележала вознемирувачки тренд во средината на 20 век - многу мажи и жени во зрелите години останале ментално закржлавени во нивното созревање. Тие ги испитувале телата, однесувањето и животите на возрасните, но нивниот ментален развој и внатрешна зрелост не се развивале соодветно. Франц го сфатила ова како толку итно прашање што во 1959 година одржала серија предавања за феноменот „puer aeternus“, што на латински значи „вечно дете“. 

И додека терминот се користел во митологијата за дете-бог кој останува млад засекогаш, Јунг го усвоил терминот за да го опише психолошкиот профил на поединец кој, исто како Петар Пан, не успева да порасне.

„Puer aeternus останува предолго во психологијата на адолесцентите, односно сите оние карактеристики кои се нормални на возраст од 18 или 17 години продолжуваат да постојат и во подоцнежниот живот, во повеќето случаи заедно со прекумерната зависност од мајката“, кажа еднаш Фон Франц.

Коренот на проблемот - ерата на отсутниот татко

Таа предвиде дека проблемот ќе биде исклучително изразен во наредните децении, а нејзините предвидувања се покажаа како исклучително точни - особено кај машката популација од западниот свет. Сведоци сме на зголемување на бројот на млади мажи кои се борат на многу нивоа да бидат независни индивидуи - не само финансиски, туку и духовно, социјално, академски, сексуално... Тие живеат со своите родители до доцните 20-ти и 30-тите години. , а понекогаш и во нивните 40-ти години, свесно избирајќи да останат во познатите, утешни граници на грижата на нивните родители, наместо да ги тестираат своите способности во непознати води. Тие често немаат цел или пат, освен потрагата по моментално задоволство. Некои современи експерти дури тврдат дека вечниот детски проблем е примарна невроза на модерното време.

Што всушност доведе до овој феномен? Психолозите тврдат дека коренот на проблемот е што живееме во ерата на отсутниот татко (тој не мора да биде физички отсутен) - од младите мажи се очекува да ја напуштат удобноста на домот, да го надминат мајчиниот комплекс и да обликуваат вреден живот, но без психолошка поддршка од нивниот татко. Ова е многу тешко, особено со оглед на фактот дека отсутниот татко влијае и на мајката. Со тоа се создава ситуација во која мајката има тенденција да стане поавторитативна за да го компензира недостатокот на машка фигура во животот од соништата, но и неуспехот на таткото да и даде љубов и поддршка на мајката создава емоционална глад кај неа што таа се обидува да го задоволи преку односот со детето. Ова е моментот во кој се создава „совршената бура“ во која мајката станува она што Јунг ја нарекува „мајка што голта“, пренесува „Academyofideas“.

Потребата да се остане приврзан за мајката

Таквите мајки прекумерно го штитат и го задушуваат своето дете со вклучување во секој аспект од неговиот живот. Се случува и покрај тоа што имаат најдобри намери, несвесно да манипулираат со детето за да останат зависни од неа во зрелоста. Често се случува децата доброволно да се согласат на тоа.

Вака воспитаното момче никогаш не добило шанса да се залага за себе, да падне и да стане самостојно, самостојно да се соочи со некои предизвици или да донесе независни одлуки. Тој се развива во возрасен човек со осакатена способност да издржи и да ги надмине неизбежните предизвици и борби што ги носи животот. Здравата желба да се прилагоди на реалноста и да работи на неговата личност, а и двете вклучуваат страв, болка и конфликт, ќе биде заменета со неговата потреба да остане приврзан за својата мајка, без разлика дали тоа е неговата мајка или некој што е симболична замена за неа - може да се случи очајно да бара мајка кај други жени.

„Тој го бара заштитниот, хранлив, безбеден круг на мајката, се стреми кон состојбата на бебето ослободено од секаква грижа... Не е ни чудо што реалниот свет исчезнува од нивни очи“, заклучил Јунг.


Фото: Youtube - screenhsoot

Извор: женаблиц