Рак на тироидна жлезда: На овие знаци особено внимавајте

Тироидната жлезда е најголемата ендокрина (внатрешна секретна) жлезда со тежина од 20 до 25 грама кај возрасни. Се наоѓа пред вратот. Има два дела - лев и десен, поврзани едни со други со тесен распон.

Кај некои луѓе започнува тенок исход, кој е посочен нагоре и се нарекува пирамидална поделба и неговата должина е променлива.

Неговата главна функција е производство на тироксин, тријодотиронин и калцитонин, кои влијаат на метаболизмот, растот и развојот.

Затоа, ако има проблеми со тироидната жлезда, тоа ќе влијае на здравјето на најнегативен начин.

Но, како ги познаме симптомите кои укажуваат на тоа дали тироидната жлезда е предмет на неоплазми, вклучително и малигни заболувања. Како сигурно да го идентификувате ракот на тироидната жлезда во раните фази на неговиот развој? Ајде да се обидеме да го разбереме тоа со помош на специјалисти.

Ендокринолозите велат дека во тироидната жлезда може да расте тумор, доколку има некој од следниве симптоми:


1. Испакнатини(подуеност) на вратот

Ова е еден од најочигледните симптоми на карцином. Сепак, понекогаш жлездата може да отече малку поради целокупното лошо здравје. Меѓутоа, ако едемот не исчезне долго време (иако сте закрепнале многу одамна), треба да се консултирате со лекар за да направите подетални прегледи.

Се случува отокот да не е видлив со голо око. Но, можете да го почувствувате со вашите раце. Во овој случај, треба веднаш да се консултирате со вашиот лекар. Ендокринологот ќе ја испита неоплазмата, ќе пропише тестови и понатамошно испитување.


2. Засипнатост на гласот

Се разбира, ако вашиот глас стане рапав, тоа не секогаш значи карцином. Оваа промена можете да ја видите ако пеете цела ноќ или поради некоја причина. Исто така, гласот може да стане рапав или да „падне“ во настинки, фарингитис, тонзилитис.

Но, треба да откриете што ја предизвикува оваа засипнатост. Но, ако гласот остане постојано рапав - ова е причина за сериозен преглед.


3. Проблеми со голтање

Кога грлото боли, тогаш голтањето е исто така болно. Но, мора да се грижиме кога болното голтање не исчезнува многу долго или постојано се повторува. Вашиот доктор треба да ве види.

И ако тој дијагностицира бронхитис или болки во грлото - нема што да се грижите. Само треба да се лекувате.

Но, кога станува збор за повеќе од само вирусна инфекција, тогаш тоа е сериозно. Ќе треба да поминете низ потребниот преглед.


4. Болки во предниот дел на вратот

Ако тоа е малиген тумор, вратот ќе боли. И тоа во целиот преден дел. И тоа ќе боли многу. Тогаш треба веднаш да се консултирате со лекар – да проверите зошто ве боли.

Не плашете се! Ракот на тироидната жлезда не е чест. Веројатно имате нешто друго, но треба да ја исклучите онкологијата за да не жалите за изгубеното време подоцна.

И запомнете: ако вашата предна болка во вратот е комплицирана од засипнатост и отечени лимфни јазли. Ако ви е тешко да голтате долго време, посетете лекар.


5. Тешко дишење

Ова е еден од најсериозните симптоми. Факт е дека кога тироидната жлезда отекува, не е лесно воздухот да ја надмине оваа област на вратот и грлото. Тогаш здивот не е доволен. Запомнете: ова не може да се игнорира! Итно треба да побарате совет од ендокринолог или онколог.