(РЕЦЕПТ) Посна мусака од шампињони: Што да јадете за Велигденските пости
Додека траат Велигденските пости ве инспирираме со посни рецепти и идеи за ручек.
За денес предлагаме да направите посна мусака со шампињони.
Состојки:
-5 компири,
-2 моркови,
-1 пакување од печурки,
-3 чешниња лук,
-грст ориз,
-половина лута пиперка,
-сол,
-бибер,
-сос од Вустершир
-маслиново масло, и може на вода.
Подготовка:
Излупете го компирот и исечете го на кругови, како и морковот, и исецкајте ги печурките на малку подебели лисја.
Потоа се реди во сад - компири што го покриваат дното на сахот/плехот, потоа се наросува со печурки, моркови, ориз и се додава ситно сецкан лук и неколку прстени лута пиперка.
Додадете сол, бибер, истурете го сос од Вустершир и потоа повторете го истото уште еднаш. Значи, треба да има два реда во садот.
Покријте со фолија и печете во рерна на 250 степени 35 минути.
Пред крај, тргнете ја фолијата и печете малку за да го направите горниот слој покрцкав.
Извор: posnajela