Рецепт за посна црвена леќа од баба ми кој се прави многу бргу, а се јаде за минутка: Вкусно и нутритивно
Најтешкото прашање за една домаќинка е што да се зготви денес за ручек, токму затоа наш денешен предлог е најбрзиот, вкусен но и нутритивен оброк - посна манџа од црвена леќа. За подготовка на овој ручек за 4 лица ви се потребни следниве намирници:
- една поголема главица кромид
- 4-5 чешниња лук
- 2-3 морковчиња
- 1 тиквичка
- мешан зачин
- црн пипер- масло за готвење
-црвен пипер
Начина на подготовка:
Во поголемо тенџере на оган ставете малку масло за готвење. Кромитчето, лукот и морковот насечкајте ги на мали коцки. Откако ќе се загрее маслото ставете го прво кромидот да се пропржи, па потоа додадете го лукот, а откако ќе се пропржи и лукот додадете го морковчето. Додека се крчка морковот на кој му треба повеќе време за да омекне, насечкајте ја и тиквичката на коцки и неа пропржете ја. Откако зеленчукот ќе се пропржи во тенџерото додадете ја и претходно измиената црвена леќа. Зачинете по вкус, а на крај додајте и ловоров лист. Сите мамирници нека се покрчкат околу 20-тина минути. Сервирајте и бон апетит!
ПР објава
Фото: фреепик