Рецептот за пинџур на Славица Роквиќ секоја домаќинска куќа треба да го проба: Домаќинките го обожуваат

Рецептот за пинџур на Славица Роквиќ го обожуваат домаќинките

Во секое домаќинство овој период од годината е резервиран за подготовка на зимата. Во потрагата по добар рецепт за пинџур, најдовме докажан и сигурен рецепт од одличната готвачка Славица Роквиќ.


Вдовицата на Маринко Роквиќ и годинава нема да ја дочека зимата неподготвена, напротив. На нејзината трпеза од зимски деликатеси ќе има пинџур по рецептот на нејзината мајка Милка.

„Готов е пинџурот. Малку труд и мака, но вредеше. Смедеревац, најубавите вкусови на овој шпорет. А рецептот за пинџур на мајка ми Милка ми е најубав“, напиша домаќинката на својот Инстаграм профил.


Состојки:

- 6 кг црвени домати

- 6 кг модар патлиџан

- сецкани печени пиперки, отприлика по вкус

- сол, шеќер и оцетна киселина по вкус

- сецкан лук, по вкус

- 1 л масло


Подготовка:

Исечете ги доматите и модрите патлиџани, излупете ги, исечете ги и ставете ги во тава да се пржат. Кога е на половина , додадете ги исечканите печени пиперки и измешајте. Повторно мешајте .

Во тенџере загрејте го маслото и постепено додавајте го во смесата додека не почне да „крчка“, па повторно измешајте. На крајот додадете сол, шеќер, есенција и сечкан лук. И повторно измешајте додека не го видите дното на тавата кога ќе повлечете со бркалката.


Ставете во врели тегли кога малку ќе се излади, а потоа во загреана рерна околу десет минути. Исклучете ја рерната и оставете го пинџурот во неа до утрото.

Бидејќи во него нема конзерванси, загрејте го маслото и истурете по малку во секоја тегла.


Затворете ги теглите и ставете ги во оставата.

Стар, докажан рецепт. Ако го подготвите со љубов, 100% ќе успее. Со среќа“, вели таа, а ние сега одиме да го пробаме рецептот за пинџур на Славица.

View this post on Instagram

A post shared by Slavica Rokvic (@rokvic.slavica)


ФОТО: Инстаграм официјален профил Славица Роквиќ