РОДИТЕЛИ НЕ ПАНИЧЕТЕ ОД ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА - грипот зема замав и ги полни болниците

Грипот зема се поголем замав во земјава. Високи температури кои траат и до пет-шест дена и силни главоболки, по што следува надразнителна кашлица, се симптоми на ова заболување.

Ординациите на матичните лекари се преполни, а врие и во болниците. Во училиштата најмалку 20 до 30 отсто од децата се отсустни од настава, а родителите се исплашени. 

Лекарите со кои разговараше Фактор смируваат, велат дека нема простор за паника. Едноставно, потенцираат, во ова време од годината постојано има грип. Здравствените работници сметаат дека засега воопшто не треба да се размислува за прекинување на наставата во училиштата.

Ангелчо Андоновски, сиректор на Детската болница „Козле“, за Фактор вели дека во моментов таму се хоспитализирани 78 дечиња.

„Во моментов во ‚Козле' се хоспитализирани 78 дечиња, од кои кај 7 дечиња имаме дијагностицирано грип од типот на инфлуенца А и Б. Компликациите кои настануваат од самата клиничка слика која ја прикажува вирусот, кај помалите дечиња доведува до бронхоопструкција и пнеумонија, додека кај повозрасните има постојано повисока температура и надразнителна кашлица. Всушност, температурата трае пет до шест дена, а потоа кога таа попушта, се појавува задолжително надразнителна кашлица, која се задржува три до четири дена. Или, вкупно вирусот трае десетина дена“, објаснува Андоновски. 

Целиот текст прочитајте го на ФАКТОР.МК