Се молите на Бог, но вашите молитви остануваат неислушани: Еве каде грешите!

Оваа приказна раскажува како и зошто самиот Бог не ги слуша нашите молитви и нѐ учи како да се однесуваме следниот пат кога ќе одиме во Светиот Храм.

Бог одговора на некои молитви, а на некои не. Кога ќе ги прочитате овие зборови, ќе ви биде јасно зошто е тоа така.

Повеќето од нас се сеќаваме на Бога само во тешки моменти, кога сме заглавени и кога не гледаме излез. Така е, сите правиме голема грешка.

Според зборовите на блажениот архимандрит Кирил Павлов, секој бара нешто од Бога, но заборава да ја кажат главната работа.

„Повеќето луѓе одат во храмот со зборот„ дај “:„ Дај здравје, Господи, дај финансиска добивка, дај семејство, дај деца “. Малку се оние што доаѓаат во храмот со зборовите: „Прости ми, Господи! Прости ми што згрешив; извини што не сакав; Прости ми што те заборавив“, пишува архимандрит Кирил, и токму во тоа многу верски толкувачи ја гледаат главната грешка, поради која Бог не одговара на молитвите.

Според записите во евангелијата, не е доволно само да се прекрстиш, да ги затвориш очите и само да замислиш желба. Неопходно е да го направите тоа со чисто срце и со верба во најдобриот можен исход.

Не е добро ако за време на самата молитва твоето срце пропадне во верата и затрепери во неа, тогаш немој да помислиш дека ќе го добиеш она за што му се молеше на Бога во сомнеж, затоа што си го навредил Бога, а на оние што го навредуваат, Бог не им ги дава своите дарови - тоа е напишано во евангелијата.

Да очекуваме добро значи да веруваме дека Бог е добар и дека Бог никогаш не греши, затоа надежта никогаш нема да нѐ разочара на крајот.