Секој ден слушала гласни звуци од гаражата, кога ја открила тајната на сопругот почнала да плаче

Инвалида жена секојдневно слушала силни звуци од гаражата. Еден ден открила тајна која ја расплакала.

Бред Соден преживеал многу во својот живот. Тој e поранешен војник во првата војна во Ирак и спасиl многу животи како пожарникар. Живее во Аризона со своето семејство. Долго го живеел својот сон, но сѐ се сменило на 15 август 1999 година.

Тој бил во својот камион со сопругата Лиз и децата. Лиз возела кога им пукнала левата гума. Таа изгубила контрола и тие излетале од патот.

Неговите три момчиња поминале со полесни повреди. Повредите на Бред биле малку потешки, ја скршил ногата. Лиз го поминала најлошото, ја скршила кичмата и останала парализирана од половината надолу.

Ја однеле во болница на операција и кога се разбудила лекарите и востановиле дијагноза.


Лиз мислела дека нејзиниот живот е завршен. Мислела дека Бред, кој во тоа време сè уште и бил дечко, ќе ја остави поради друга, понормална жена.

Бред ја запросил веднаш во болница.

Секако, Лиз кажала „да“ и парот набрзо се венчал.

Нејзиниот пат до целосно закрепнување бил долг и целото семејство ја поддржувало во тоа. Преминот во живот во инвалидска количка ѝ бил многу тежок, особено што нивното семејно хоби било планинарење.

Во една прилика кога нејзиното семејство тргнало на планинарење, таа била принудена да остане .

Таа со солзи во очите им рекла да продолжат понатаму, а Бред решил дека тоа нема да се повтори.

Додека бил во војска работел како техничар на одржување на тенкови и решил да и направи специјална количка со која ќе може да оди на слични рути, заедно со своето семејство.

Тоа било лесно да се каже, но не и да се направи. Деновите ги поминувал во гаража и понекогаш не излегувал надвор, а понекогаш го губел трпението. Бучавата од гаражата било нешто на што сите се навикнале.


После безброј вложени часови, конечно успеал. Ја повикал Лиз и ја изненадил со уникатна количка .


Неговиот изум не останал незабележан. Количката привлекла големо внимание, дури и од компанијата NPC Robotics.

Тие го поддржаа Бред и направија прототип врз основа на неговиот модел. Нејзините колички сега се тивки, брзи и направени за сите терени.


Сега нејзиниот проблем е решен и без потешкотии ужива да оди на семејни планинарење.

Со овој пример Бред покажа колку ја сака Лиз и дека имагинацијата и волјата можат да надминат се.

Прекрасен пример за тоа како да им помогнете на оние што ги сакате. Кога некој од вашето семејство ќе падне, помогнете му да застане на нозе.