Секоја жена во зима мора да го јаде ова овошје, а еве и зошто

Ако сакате да изгубите тежина, да го изфрлите холестеролот од телото, да ги балансирате хормоните, јадете го ова овошје секој ден

Калинката се нарекува кралско овошје, но не поради круната што ја има на врвот на плодот, туку поради уникатниот состав и огромниот број корисни својства. Калинката е широко користена за медицински цели. Ова овошје содржи цел витаминско-минерален комплекс кој има неверојатен ефект врз човечкото тело. Излегува дека сокот од калинка содржи дури 15 видови аминокиселини, од кои 6, освен во калинката, може да се најдат само во месото. Значи, ако одлучите да се откажете од месните производи, од калинките можете да добиете супстанции неопходни за здравјето.

Што му прави калинката на нашето тело:

1. Ги подобрува хормоналните нивоа

Се покажа дека семките од калинка содржат масла кои ја враќаат хормоналната рамнотежа во телото. Жените треба да посветат посебно внимание на ова овошје, бидејќи ги ублажува болките за време на менструацијата, ја ублажува главоболката и помага во менопаузата.

2. Делува како природен инсулин

Калинката е многу корисна за дијабетес. 0,5 лажички сок од калинка 4 пати на ден го намалува шеќерот во крвта.


3. Го зголемува хемоглобинот

На луѓето кои боледуваат од анемија им се препорачува да пијат 0,5 чаши разреден сок од калинка 3 пати на ден 30 минути пред оброците два месеци.

4. Ја дезинфицира усната шуплина

Кора од калинка ја ублажува болката и го дезинфицира грлото и устата при стоматитис, фарингитис и болки во грлото.

5. Го намалува притисокот

Калинката е неопходна и за хипертензивните пациенти, бидејќи е способна да го намали крвниот притисок без негативни последици за организмот. Ова овошје има и смирувачки својства. За да го смирите нервниот систем, да се ослободите од несоница и анксиозност, неопходно е да се пие чај со додавање на сушени мембрани од калинка.

6. Ја подобрува меморијата

Излегува дека употребата на 8 g сок од калинка за четири недели значително ги подобрува индикаторите на вербалната и визуелната меморија.

7. Го ублажува воспалението

За болести на бубрезите, црниот дроб, зглобовите, очите, ушите и гениталиите, лекарите препорачуваат употреба на кора од калинка. За да го подготвите треба да земете 2 лажици сечкана кора, да налеете 1 шолја топла вода и да ја готвите течноста на рингла 30 минути. Потоа процедете го чајот и додадете уште малку зовриена вода. Користете го овој лек 2-3 пати на ден, 50 ml половина час пред јадење.

8. Го намалува гладот

Веќе 1 чаша сок од калинка дневно ви помага да ја одржите тежината поради неговата способност да ја продолжи ситоста. Научниците тврдат дека овој ефект е последица на полифенолите содржани во сокот, кои се познати по нивната способност да го потиснат апетитот.

9. Штити од болести на кардиоваскуларниот систем

Постојаното консумирање на калинка во храната значително го намалува ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања. Исто така, 0,5 мл сок од калинка 3 пати на ден штити од инфаркт и мозочен удар.