Што ако допреме или јадеме нешто заразено со коронавирус? Докторката одговори

Српската докторка Дарија Кисиќ Тепавчевиќ одговори на прашањето што ќе се случи ако допреме нешто заразено со коронавирус во продавницата.

Самоизолацијата, социјалното растојание и останувањето дома се апсолутно неопходно средство за борба против коронавирусот. Сепак, неопходно е барем еден член на семејството да оди на шопинг, каде што контактот со предмети што допираат повеќе луѓе е неизбежен.

Што треба да правиме во случај да допреме нешто заразено од продавница?

- Дури и ако вирусот е на кожата, тоа не е влезна точка. Ако ги миете рацете потоа, тоа е превентивна мерка. Само е важно да не ја ставате свежо контаминираната рака на устата, носот-на респираторниот  тракт “, објасни таа.

Д-р Тепавчевиќ објасни какви мерки на претпазливост треба да се преземат кога станува збор за намирници и кеси од продавницата.

А, дали ќе се заразиме ако јадеме нешто што има вирус на него, односно ако го изедеме вирусот? Прочитајте на Машки магазин.