Што да направите кога луѓето ќе почнат да ја користат вашата добрина: Мудар одговор од дедо кој поминал многу нешта во животот

Иако добрите луѓе често не поминуваат многу добро во животот, нивната добрина понекогаш им се враќа. Добрите луѓе се секогаш подготвени да им помогнат на сите, па затоа другите лесно ја искористуваат нивната добрина.

Еднаш слушав еден дедо кој ми рече што да правам кога луѓето ќе почнат да ја искористуваат мојата добрина. Тој рече дека добрината не му е потребна само на една личност, туку на целото човештво за да преживее. И не е точно дека добрината не се цени.

Може да се случи еден човек да не ја цени добрината, но не може да се случи никој да не ја цени добрината. Љубезноста го враќа интегритетот на општеството и вербата во луѓето. Не можете да заработите пари од добрина и љубезност, но вашата добрина еден ден ќе бидат вратени на некој друг начин.

Светот почива на добри луѓе, затоа што добрите луѓе го прават светот подобар. Човечката душа по природа е поставена на добро. Децата се доказ за тоа. Тие љубезно гледаат на светот, се однесуваат љубезно и се лутат само кога им е досадно. Меѓутоа, со текот на времето, како што растат децата, тие почнуваат да ги потиснуваат добрината и љубезноста.

Најмногу за тоа се виновни возрасните и средината во која детето расте. Тие се оние кои ја потиснуваат добрината кај децата и ги учат дека не се исплати да се биде добар. Да земеме на пример двајца заљубени луѓе. Тие се заљубени и само уживаат во своите чувства без да размислуваат за последиците и што ќе се случи утре.

Меѓутоа, со текот на времето, кога чувствата малку ќе попуштат, наместо да продолжат да работат на своите чувства, да си прават добро, тие почнуваат да се пазарат и уценуваат и да бараат премногу еден од друг. Всушност, тие очекуваат да го добијат од другите она што самите не можат да си го дадат. Затоа, не слушајте кога ќе ви кажат дека не се исплати да се биде добар и дека добрите луѓе само си ги тријат нозете.

Ги бришат нозете само на оние кои сакаат да добијат некаква корист преку нивната добрина, а таму нема добрина. Кога ќе забележите дека некој ја користи вашата добрина, свртете се и заминете. Сигурно има некој кој ќе ја цени вашата добрина и љубезност. Не дозволувајте луѓето кои не се достојни за вас и вашата добрина да ве соблечат од вашите нозе.


Фото: фреепик

Извор: infpult.info