Што се случува со кожата кога не носиме шминка


Кога сме на одмор, за време на викендите, или ако треба да работиме од дома, ретко носиме шминка. Се чувствуваме некако полесно. Што се случува со нашата кожа кога не носиме шминка? Без шминка нашата кожа изгледа помлада, може да дише повеќе и да помогне со соодветна козметика и детоксикација, видете што друго се случува.Вашите пори ќе изгледаат помали


Примената на пудра, руменило, хајлајтер, се гради во нашите пори секој пат кога ќе нанесеме. Во комбинација со загадување на животната средина, потење, акумулација на нечистотија на нашето лице не само што ги затнува порите, туку и тие изгледаат поголеми. Од друга страна, кога ќе си дадеме краток одмор од примената на шминка, акумулираната нечистотија е многу помала. Нашата кожа изгледа измазнета, а порите помали.

Го намалува ризикот од инфекции на очите

Туш за очи, молив за очи, маскара, сенки ... Повеќето козметички производи содржат конзерванси кои можат да предизвикаат инфекции на очите како конјунктивитис, алергии на очите, особено ако не водиме сметка за датумот на истекување на производите коишто ги користиме и ако правилно не ги чистиме користените четки а со нив продолжиме да нанесуваме сенки.

Повеќе оштетувања од сонцето

Иако шминкањето има некои ризици по здравјето и убавината на кожата, се препорачува да не се оди без неа, особено во сончевите месеци. Веќе, голем број на пудри за лице во основа имаат фактор на заштита од сонце. За многу дами, ова е единствениот извор на сончање што тие го користат на лицето, особено ако нивниот дневен крем нема SPF или не нанесува специјален производ за лице со висока заштита пред шминка. Неуспехот да се примени шминка, дури и на ББ или CC кремите, кои ни овозможуваат одредена заштита од сончевите зраци, може да го зголемат ризикот од оштетување на кожата и појава на пигментни точки.

Повеќе нега на кожата

Оние мали паузи каде што не треба да трошиме барем 30 минути секое утро за да нанесеме шминка на лицето, се оние моменти што нè прават да ја разгледуваме нашата кожа поинаку. Колку често размислувате да направите убава маска за лице, без разлика дали е домашна или купена. Грижете се за вашата кожа. Детоксифицирајте го со нанесување 1-2 пати неделно негување со маски за лице.

Помалку црни точки и мозолчиња

Некои шминка содржат конзерванси кои можат да бидат токсични за нашата кожа. Загадување, како што се мртви клетки на кожата и бактерии, се акумулира на нашите четки за шминкање дневно. Не само што не дозволуваат кожата да дише и да ги заглави порите, туку тие можат да бидат предуслов за воспалителни процеси. Црните точки се во повеќе места, се формираат мозолчиња, може да се појават и акни.