Стар рецепт за туршија: Само на овој начин се штитат сите нутриенти и витамини од зеленчукот и се прави „најздрава салата“

Ако сте љубител на кисели краставички, задолжително одвојте време да ја направите „најздравата салата на светот“.

Ако веќе сте совладале како се да закиселува зелка, време е тоа да го направите со кисели краставички. Киселите краставички спаѓаат во една од најздравите салати и се задолжителен дел од зимското мени:

Состојки:

-5 кг кисел зеленчук: краставици, пиперка (шила или сомборка), морков, зелен домат, карфиол, мал кромид

-5 литри вода

-1 л оцет 9%

-13 лажици шеќер

-5 супени лажици сол

-кесичка винобран

-зачини: рен, шелот, бибер, ловоров лист...

Подготовка: 

Краставиците потопете ги кратко во вода, а потоа добро измијте ги и исечете ги стеблата. Пиперките (по можност жолти и зелени) прободете ги со вилушка на неколку места за полесно да ја испијат течноста, карфиолот исечете го на цветчиња, исчистете го младиот морков.

Сите зеленчуци се ставаат во буре, па се прелива вода (неварена) во која се додадени оцет, шеќер, сол и винобран. Зачинете по вкус, а потоа притиснете го добро да се впие во течноста. Подоцна може да се додаде и зеленчук, како и соодветна количина морска сол, важно е секогаш да се покриени со течност.

Кисела зимница: Туршија која ќе ви трае до следната пролет


фото: Јутјуб/Илустрација