Судбината на малиот Павле ги растажи сите, но сега оди кон подобар живот: Благодарение на добрите луѓе ќе може да живее како сите други деца

Беше доволна само една слика и една реченица „се викам Павле, имам две години и сакам да живеам“. Цел регион плачеше за горчливата судбина на семејството Димитријевиќ од едно селце кај Крушевац.

Од тој момент, поточно, од септември 2022 година, добрите луѓе се потрудија да му дадат шанса на малиот, болен од Апертов синдром и на неговото семејство за подобар и поубав живот. А, за да успее Павле во ова, треба да мине низа операции.

Благодарение на вклученоста на фондација, како и на сите добродушни луѓе, на семејството Димитријевиќ најпрво му се овозможи да живее во нормални услови, а паралелно со тоа започна лекувањето на Павле во детската универзитетска болница во Тиршова.

Фондацијата на социјалните мрежи постојано ја информира јавноста за неговиот напредок со објава дека малиот Павле бил во Белград, каде му е одобрено за следната операција.


„Се погриживме Павле и неговата мајка безбедно да пристигнат на детската клиника во Белград. Лекарскиот преглед ја одобри следната реконструктивна операција во наредниот период. Во првите денови од март малиот Павле Димитријевиќ беше на преглед. Знаејќи колку го сакавте сите и колку внимателно јавноста го следи продолжението на неговата приказна, сакаме да ве информираме дека неговото закрепнување поминало добро, лекарите се задоволни и Полека почнуваат подготовките за следната операција која е планирана за неколку месеци, се погриживме да обезбедиме се што е потребно за малиот Павле и неговата мајка безбедно да пристигнат на преглед во Белград, а нашите волонтери го израдуваа со подароци и слатки, така што одењето на лекар би било барем помалку стресно за ова тригодишно дете.

Исклучително сме им благодарни на сите што се вклучија во обезбедувањето нов дом и многу поубав живот на Павле и неговото семејство.Како и досега ќе бидеме дел од нивната приказна и постојана поддршка во борбата за негово убаво и лесно детство“, се вели во соопштението.

Извор: Блиц

Фото. Инстаграм