Сува кожа околу очите: Како да се справите

фото:GUIDO MIETH/GETTY IMAGES

Областа околу очите е нежна и деликатна и има потреба од посебна грижа

Кожата околу очите е исклучително чувствителна. Таа е потенка и помека од другите области, што ја прави поранлива. Сувоста често се појавува во пределот околу очите, што не само што иритира и предизвикува непријатност, туку е и основа за побрзо појавување на брчки.

Кои можат да бидат причините за сувата кожа околу очите?

Дехидрирање. Лошата хидратација на целото тело, како и локално околу очите, може да предизвика иритација, сувост и луштење во потешки случаи. За да компензирате загуба на течности, пијте повеќе вода, има корисен ефект врз кожата.

Дерматитис. Различни видови на дерматитис можат да се појават насекаде на кожата, вклучително и околу очите, и да предизвикаат сувост и појава на бели, ронливи области. Посебна длабока навлажнувачка нега на кожата е потребна однадвор за да се компензира сувата кожа.

Триење на очите. Лошата навика да ги триете очите и да ја иритирате нежната тенка кожа во оваа област е штетна. Честото триење, вклучително и при отстранување на шминка, може да ја оштети кожата околу очите и да предизвика сувост и иритација.

Како да се справите со сува кожа околу очите?

Заштитете ја областа со крема за сончање
Ако не користите крема за сончање, сега е време да се започне. Ако користите производ со понизок фактор на заштита, на пример 10, 15 или 20, треба да знаете дека во пределот околу очите мора да биде повисоко. Кожата околу очите е тенка и нежна, и лесно се дехидрира и се оштетува од ултравиолетови зраци. Користете производи со фактор 50.

Користете козметика и шминка без мирис
Додадените состојки на мирис во козметиката можат да предизвикаат сериозни алергиски реакции, иритации, осип и сува кожа. Се претпочитаат формули без мирис.

Изберете производи со керамида
Луѓето со хронично чувствителна и посува кожа страдаат од флеки и голем број на иритации. Ним им требаат состојките од керамиди да дејствуваат како бариера помеѓу чувствителната кожа и надворешните фактори. Изберете производи за нега на кожата кои содржат керамиди. Тие обезбедуваат заштита не само на горниот слој на кожата, туку и во длабочина.

Не користете шминка со поминат рок
Никогаш не користете стара шминка или со поминат рок. Гледајте ги знаците на промени во бојата, текстурата и мирисот на шминка за да процените кога ќе ја фрлите. Расипаната и стара шминка предизвикува сувост и иритација.

Навлажнете ја областа
Покрај хидратацијата, важно е да ја навлажнете кожата околу очите со креми со емолиенти. Тие навлегуваат длабоко во кожата, имаат можност да ја смират и да ја вратат еластичноста на кожата.


извор:az-jenata.bg