Велигденските јајца ќе стојат подолго со овие трикови
Велигденските јајца обично остануваат на маса и во деновите по Велигден да создадат празнично расположение. Сепак, ова претставува ризик за здравјето. Ако останат неколку дена на собна температура, тие може да предизвикаат труење со храна.
Најразумно е, ако не се изедат за време на празниците, да ги ставите во фрижидерот. Таму, на вообичаените температури од 6-8 степени, постои шанса да останат здрави подолго.
Не знае секој дека 24 часа по варењето, јајцата губат многу нутритивни квалитети.
Ако заборавите да ги ставите во фрижидер и тие остануваат 3 дена на собна температура, подобро е да ги фрлите. Постои ризик дека по 72 часа тие ќе бидат расипани. Меѓутоа, во ладно време, нивната издржливост се зголемува.
Проблемот е што не сите ги почитуваат безбедносните правила. Не ги мијат темелно со сапун и четка пред да се варат, и во тенџерето влегуваат и "сомнителни", малку испукани јајца, а во водата пропуштаме да ставиме сол и оцет, кои дејствуваат како антисептик и дополнителна деконтаминација јајцата.
Другата грешка е што јајцата не се готват доволно долго. Минимумот е 7-8 минути, а дури е и побезбедно да се остават на што потивок оган и да тргнат од топлина за 15-20 минути. И задолжително треба да се покриени на врвот со еден прст вода.
Колку подолго јајцето се вари, толку е помал ризикот од инфекција. Ако не е добро покриена со вода и е откриена од една страна, постои ризик од колапс побрзо.
Кревкото може да развие салмонела. Жолчката е поопасна, иако не постои гаранција за протеинот. Бактериите од салмонела се размножуваат во геометриска прогресија ако јајцето остане во топла соба.