(ВИДЕО) Како сопругот и синот се простија од Бобана: Срцето да ви препукне од тага

Српската спортистка Бобана Момчиловиќ Величковиќ ќе биде погребана денес во родниот Бор.

Семејството, пријателите, колегите, познаниците ќе се збогуваат со српската првенка за последен пат на комеморативниот собир закажан во музичкото училиште во Бор, проследено со положување на урната.

Сопругот Мирослав и синот Вукашин се збогуваа со Бобана со зборови што ги кршат дури и најтврдите срца.

- Можеби спие со очите надвор од сето зло, надвор од нештата, илузиите, надвор од животот и со неа спие, невидената, нејзината убавина; Можеби живее и ќе дојде по овој сон. Можеби спие со очите над сето зло. Засекогаш ќе те сакаме - пишува во пораката потпишана од сопругот Мирослав и синот Вукашин.

Всушност, ова е последната строфа на песната на Владислав Петковиќ „Можеби спие“, една од најубавите песни: 


Бобана Момчиловиќ Величковиќ на 1 јуни роди здраво момче во Заjечар, а по неколку дена инсистирање на семејството да се премести во Белград, затоа што доби еклампсија и инсистирањето на докторот дека нема потреба од тоа, за жал, доцна пристигна во српскиот главен град. Двонеделниот напор на лекарите да ја стабилизираат и да ѝ помогнат да ја добие битката со нејзиниот живот не вроди со плод, а Бобана почина на 21 јуни.

Сопругот на починатата олимпијка, Мирослав Момчиловиќ, поднесе кривична пријава до државниот обвинител за сторено кривично дело против лекарот што управуваше со бременоста, Зоран Рошко.