ВО ПЕНЗИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА: Дел од највозрасните здравствени работници се уште во првите редови против вирусот

Пандемијата на корона вирусот во првите редови ги мобилизираше сите здравствени работници, лекари, медицински сестри, помошен кадар. Дел од нив се пред пензионирање, дел веќе го остварија тоа право уште пред некој месец, но кризната ситуација едноставно не дозволува да го напуштат своето работно место, засега, барем до истекот на 2020 година.

-Согласно уредбата објавена 169/2020 година, здравствените работници и здравствените соработници кои што ќе исполнат услови за старосна пензија со 62 за жена односно 64 години живот за маж или па некој кој побарал со писмена изјава од работодавачот да им се продолжи договорот за вработување најмногу до 67 години возраст согласно законот за работни односи, не можат да го остварат правото за пензионирање за време на траењето на вонредата состојба и по нејзиното престањување заклучно со 31.12.2020 година.

Од Минстерството за здравство велат дека во услови на најголемата светска здравствена криза мобилизацијата и ангажманот на сите здравствени работници е од огромно значење за справување со кризата и напоменуваат дека постојано се прават ротации на медицинскиот кадар, пред се за да има непречен тек на функционирањето во болниците и ковид-центрите во кои има најголем број пациенти заразени со Ковид-19.

Целата сторија прочитајте ја на Фактор.мк