За лесен Божиќен пост: Пет највкусни рецепти

1. Најздрава крем супа 

Состојки: 2 компири, малку грашок, неколку сецкани моркови.

Подготовка: Гответе го зеленчукот заедно, па изгмечете го во блендер. Додадете малку вода во изгмечената смеса, разредете ја, а потоа вратете ја во водата во која се готвел зеленчукот. Додадете малку сол или вегета по вкус, оставете го да се готви уште 2-3 минути и вашата супа е подготвена.

2. Манастирска витаминска чорба

Состојки: 1/2 кг компири, 1/2 кг кромид, 2 моркови, 4 пиперки, 1 першун, 2 лажици сув зачин, 2 лажици брашно, мелен пипер, сол.

Подготовка: Излупете ги компирите и исечете ги на коцки, прелијте ги со вода и додадете исечен кромид, моркови, пиперки и сварете сè. Измешајте брашно и мелена пиперка во малку вода и измешајте во садот.

Додадете го зачинот по вкус, потоа тргнете го од шпоретот и додадете ситно сецкан магдонос.

3. Посни полнети пиперки

Состојки: 6 исушени црвени пиперки, 3 главици праз или еден среден кромид, 100 гр грубо мелени ореви, 1 чаша ориз, сол, бибер, мелен пипер, мешавина од сув зачин.

Подготовка: На малку масло пропржете го празот или ситно исечканиот кромид, а потоа додадете мелени ореви. Пржете сè заедно уште 2-3 минути и потоа додадете го измиениот и исчистен ориз. Пржете сè заедно уште 1 минута, а потоа додадете зачини по вкус и оставете да врие уште 2 минути на тивок оган.

За тоа време, оставете ги пиперките да стојат во топла вода за полесно да се полнат. Внимавајте пиперките да не ги исполнувате до врвот при полнењето за да не истекува филот. Покријте го крајот на пиперката со дршката што сте ја исекле пред да ја наполните.

Ставете ги полнетите пиперки во тава, додадете малку вода (доколку е потребно, додадете повеќе ако испари) и вриејте на тивок оган додека не се свари оризот. После тоа, печете ги пиперките во рерна загреана на 200 степени.

Кон крајот на печењето прелијте ги со масло во кое претходно сте ја пржеле мелената пиперка. Овие пиперки се подеднакво вкусни и топли и ладни, па можете да ги јадете како сакате.

4. Посни шницли од ориз во сос од печурки

Состојки: 1 чаша од 200 мл ориз, 2 + 2 лажици брашно, бибер, сол, масло, 2 лажици сушени печурки.

Подготовка: Исчистете го оризот, измијте, варете, изладете и измешајте со една полна лажица брашно. Додадете малку бибер и сол, а потоа направете шницли од добиената смеса и превртете ја секоја во брашно (приближно 2 лажици).

Истурете масло во тава, загрејте го добро, а потоа испржете ги направените шницли.

Подготовка на сос: Измијте ги печурките добро и варете ги во солена вода. Исечете на тенко, пржете малку на масло, а потоа додадете лажица брашно и сол по вкус.

Наредете ги шницлите од ориз на чинија и прелијте ги со сос од печурки.

5. Рибни ражничи на компир

Состојки: 500 гр риба (крап, ослиќ, скуша), 1 лимон, 700 гр компири, мелен пипер, маслиново масло, рузмарин, босилек, мајчина душица, оригано, бибер, сол, 1 кромид, 2 чешниња лук, сушен зачин.

Подготовка: Исечете ја рибата на помали парчиња. Додадете сол, додадете ги сите зачини, малку сок од лимон, сецкан лук, масло и добро измешајте. Оставете ја во марината покриена најмалку половина час.

На дрвени стапчиња наредете парчиња риба и кромид исечени на прстени, кои претходно малку ги солевте. Ако сакате, можете да додадете и парче лимон.

Исечете компири по желба, додадете суви зачини или сол, бибер, мелен пипер и маслиново масло. Убаво измешајте и наредете во подмачкана тава.

Наредете ги ражените со рибите одозгора. Печете на 220 степени околу 50 минути.


Уживајте!

извор: zenskikutak.rs
фотографија: printscreen Youtube