За сила и енергија: Не ги заобиколувајте овие намирници, хранливи се и полни со витамини

Добивај вести на Viber

Вклучите ги овие намирници во вашата диета оваа сезона што е можно почесто ...

Есента е годишно време кога имате на располагање многу намирници кои се сезонски и многу добри за имунитет и за подигнување енергија. Искористете ја оваа храна која е богатство на витамини.

Костен

Се препорачува за оние кои страдаат од бубрежни заболувања, богати се со калиум и фосфор и содржат бакар, кој ги зајакнува коските и имунитетот. Костенот го забрзува производството на црвени крвни зрнца, но тие се доста калорични, па затоа ќе ве одржат сити.

Круша

Омиленото есенско овошје содржи голема количина витамин Б, што ни помага полесно да се справиме со стресот. Крушата е многу корисна во исхраната на дијабетичарите, бидејќи има висока содржина на влакна и помага да се спречи дијабетес. Тие се добри за стомакот и срцето, бидејќи го регулираат и нивото на холестерол во крвта.

Тиква

„Портокаловата кралица на есента“ е богата со здрави масни киселини, а омега-3 киселините се важни за здравјето на срцето и крвните садови.

Има многу влакна, поради што го чисти дигестивниот тракт, а каротеноидите во него го намалуваат ризикот од големи здравствени проблеми и ја штитат кожата од УВ зраци. Семките од тиква содржат вистинска ризница од влакна, фосфор, манган и железо.

Цвекло

Широко познат како најдобар лек против анемија, го штити црниот дроб и го намалува крвниот притисок. Со конзумирање цвекло, ќе ги „елиминираме“ сигналите за исцрпеност.

Брокула

Само 45 грама брокула му дава на телото 70 проценти од дневната препорачана доза на витамин Ц, и покрај тоа, содржи антиоксиданси кои дејствуваат против разни видови на рак. Само гответе ја кратко на переа, бидејќи долгото готвење уништува важни хранливи материи.

Јаболко

Секој знае дека едно јаболко дневно штити од „одење на лекар“, поради високата содржина на витамини. Јаболката го зајакнуваат имунитетот, спречуваат настинки и го намалуваат ризикот од инфекција на респираторниот тракт. Тие успешно го намалуваат холестеролот, и поради содржината на пектин, помагаат во детоксикација на телото, одржувајќи ја рамнотежата на цревната флора.


Фото: Profimedia

Не сте ни свесни што може оваа намирница: Уништува брчки и штити од рак