Животната приказна на Оливера Балашевиќ: Средбата со него засекогаш промени се!

Оливера Балашевиќ промени неколку професии во нејзиниот живот - таа беше гимнастичарка, професор, актерка, продуцент и писател - но позната е низ целиот регион како сопственик на најубавата титула - панонска принцеза, сопруга на неодамна починатиот кантавтор Ѓорѓе Балашевиќ, пишува Лепа и Среќна.

Родена е на 29 април 1959 година во Зрењанин, за која подоцна рече дека е единствениот град во кој не била „провинцијалка“.

Својот пат на вечно активна девојка, постојано во движење, и сега после толку децении, Оља го почнала на гимнастички тренинзи на кои остана посветена цели 11 години.  Постигна бројни успеси, натпреварувајќи се во четири дисциплини, а сигурно е најголем освојувањето на  олимписката норма за Игрите во Москва во 1980 година.

Денес, умее да каже - „Јас не сум поранешен гимнастичар, јас сум поранешен репрезентативец во гимнастика и сум гимнастичар и денес“.

Средбата со Ѓорѓе Балашевиќ ги смени нејзините планови, па затоа не замина во Москва. Како што беше цитирано многу пати, Џоле преовладувал како „петта дисциплина“.

Во една прилика таа рече дека тоа е остварување на нејзиниот сон.

„Како средношколец, се сонував себеси во куќа полна со тантела, печев колачи, а еден фраер од нив пишуваше песни некаде близу мене. Тој сон ми се оствари“, рече таа со насмевка и се сети дека како дете на ручек знаела да запее, а мајката Пелка да и рече:

„Сине, не пеј на ручек затоа што твојот сопруг ќе биде нем.“ Тоа народно верување, очигледно, не се оствари.


Оливера веруваше дека двајцата биле поврзани многу пред 1979 година, кога се сретнаа. Околу нив имаа млади луѓе на исто место, неговата сестра беше постара од него исто како што и нејзиниот брат беше постар од неа ... Многу необични работи се совпаднале.

Така Оља се одлучи за кариерата на сопруга и мајката, но не одолеа на желбата на Џоле да ја игра Јуца во филмот „Поп Чиро и поп Спиро“. Ја освои со една реченица - „Ќе ми помогнеш многу“.

Подоцна се појави во филмовите „Улични пејачи“ (1981), „Специјална редакција“ (1989) и во филмот „Како ран мраз“, кој го режираше заедно со нејзиниот сопруг во 2010 година.

Гимнастичарката која заврши за рекордно време на ДИФ, атлетичарка која успеа да освои бројни медали, мајка на три деца која заврши факултет и роди деца, ја напиша книгата „Планета на дворот“ која ги освојува сите срца и ја чека второто издание деновиве.

Сеуште многумина најубава ја гледаат во сликите од песните и исповеди на Џоле, како скока салто во Дунав додека Панонскиот морнар и ги чува чешелчињата на плажата и гледа во далечина.

Најубавиот израз на нивната љубов е сумиран во нежна реченица: „Еве, успеав да те насмеам и денес“, а таа им помогна да ги надминат сите животни тешкотии.


Извор: стил.курир.рс

Фото: Инстаграм

Може да ве интересира:

Се соочил со голема загуба: Животот на Балашевиќ беше обележан со трагедија за која не сакаше да зборува