Знаете ли каде завршуваат масните наслаги кога ќе изгубите тежина?

Кога ќе се намали телесната тежина, каде се губат масните наслаги? Од 150 лекари, нутриционисти и лични тренери, кои учествуваа во студијата, точно одговорија само три. Сега го имате вистинскиот одговор – и тоа е доста изненадувачки.

Научниците од Универзитетот во Нов Јужен Велс како дел од истражувањето им поставиле само едно едноставно прашање на експертите: кога некој ќе изгуби телесната тежина, каде исчезнуваат мастите од телото?

Маснотиите се трансформираат во јаглерод диоксид и вода. Јаглерод диоксид излегува на издишување на телото, а водата излегува преку урината или пот. Ако го изгубите вишокот од 10 кг, 8,4 кг намалување ќе излезе низ белите дробови, а останатите 1,6 килограми се претвора во вода. Со други зборови, речиси целата тежина што ќе ја изгубиш излегува од телото со здивот.
Иако звучи сосема невообичаено, скоро се што јадеме излегува преку белите дробови. Сите јаглени хидрати, кои се варат и речиси сите масти се претвораат во вода и јаглерод диоксид, а тоа важи и за алкохолот и протеините.