Зошто врвот на носот е ладен ако времето е топло?

Британските научници докажале дека кога луѓето се под стрес, носот им е ладен. 

Така е затоа што кога сме под стрес, мозокот испраќа крв во деловите од телото каде е најпотребно за да се заштитиме од опасни ситуации. 

Најголемо количество крв оди во нозете затоа што е потребно при опасни ситуации брзо да реагираме. 

Во такви ситуации тешко и забрзано дишете, а чувствувате како да имате пеперутки во стомакот. 

Ако се лачи кортизол, хормон на стресот, тоа може да го ослабне имунитетот. 

Затоа потребен е одмор, вежби или да направите нешто друго добро за себе.