Морските плодови не се популарни надвор од летните одморалишта и ретко кој ги вклучува во исхраната.
Но, што ги прави особено погодни за закуска овие слатки морски плодови?
Прво, школките содржат повеќе железо од говедско месо и свинско месо. Во една порција, околу 100 грама школки, се содржат околу 24 милиграми железо, што е приближно два пати повеќе од индикативен дневен внес (ОДП). Школките се богати со фосфор, калиум, цинк, бакар и селен.
Истиот дел од школките содржи повеќе од 140 милиграми омега-3 масни киселини. За нив нема определен ОДП, но нутриционистите препорачуваат помеѓу 200 и 400 милиграми на ден за оптимално срцево здравје. Овој деликатес може понекогаш да ја замени мрсната риба, без да се претерува со нивно консумирање - предозирање со железо во организмот може да доведат до срцеви и проблеми со црниот дроб.
Месото од овие мекотели има повеќе протеини отколку пилешко, иако маснотиите имаат слична содржина. За разлика од пилешкото, сепак, тие содржат многу повеќе витамини и минерали.
Нивоата на холестерол во школките се блиски до оние на црвените меса, но за разлика од нив содржи значително помалку заситени масти. Количината на заситени масти во школките е помала во споредба со другите морски плодови.
Заситените масти се виновникот за брзо зголемување на телесната тежина. Ако се прави избор на мени, со цел одржување на добри нивоа на крвниот холестерол, тоа консумирање на храна со ниска содржина на заситени масти е позначајно од тоа на храна со ниска содржина на холестерол.