За мене појадокот е најважниот оброк во денот. Денот ми почнува со мусли, кои си ги подготвувам дома, а по еден час продолжувам со некој оброк со јајца или сендвич. Сметам дека добар појадок дава многу енергија за целиот ден, но и витка линија.
Кога подготвувате мусли дома, идеите немаат крај. Можете да искомбинирате житарки по желба со јатки, суво овошје и разни зачини.
За денес ви подготвив мусли со лешник.
Потребни состојки:
300 гр. Овес
100 гр. Лешници (непечени)
70 гр. Кокосово масло
50 гр. Мед
2 мали лажички мелен рогач
10 гр. Чиа семе
20 гр. Сирово какао
2-3 зрна кардамом (истолчен)
Вклучете ја рерната на 150 степени целзиусови. Во тавата од рерната ставете хартија за печење. Во подлабок сад ставете ги сите состојки, освен лешниците и мешајте додека не добиете хомогена смеса.
Истурете ја смесата во тавата додадете ги лешниците. Печете 30 минути, а на секои 10 мин промешајте.
Кога ќе бидат готови, оставете целосно да се оладат и складирајте ги во тегла или сад со капак. Консумирајте ги со кое било млеко или грчки јогурт.
Убав ден.