Молекуларниот биолог и научник Гордан ги објаснува лагите кои се шират за коронавирусот

Познатиот хрватски молекуларен биолог и научникот Гордан Лауц коментираше за пет широки факти поврзани со коронавирусот. Тој објасни што е најважно и што требаше да направиме сите!

- Младите луѓе генерално не се разболуваат, но треба да бидат многу свесни дека доколку се однесуваат неодговорно можат да заразат мајка или татко кои веќе се изложени на ризик, вели научникот.

Раководителот на здравствениот центар за квалитет на персонализирана здравствена заштита ги наведе главните разлики помеѓу грипот и коронавирусот.

Бројот на заразени расте, но има добри вести


- Вирусот на грип и коронавирусот не се иста болест. И двата се опасни, но знаеме многу повеќе за грипот. Корона е нов вирус со кој е тешко да се справиме и сите треба да се обидеме да го спречиме тој да се шири - рече научникот, со оглед дека многумина ги изедначуваат двете болести. Покрај тоа, многу луѓе мислат дека само миењето на рацете може да ги заштити од коронавирусот.

Научникот  ги објаснува лагите што се шират околу коронавирусот


- Тоа е една од најважните работи што треба да ги направиме. Секој мора да се обиде да се дезинфицираа. Можеме да се заразиме дури и ако ја допираме површината што ја допрел некој. Ако ги миете рацете, нема такви проблеми “, вели молекуларнот биолог. Додаде дека е можно вирусот да се смири со доаѓањето на потопло време, но не може тоа да гопотврди со сигурност.


Видеото и целиот текст, прочитајте го на Машки магазин