За поврзаноста помеѓу коронавирусот и болеста Кавасаки: Д-р Вукомановиќ

Момчињата на возраст од 15 и 16 години од Србија, кај кои е регистрирана болест Кавасаки, имаа коронавирус, покажаа тестовите. Сè уште не е докажано дека причината за болеста е коронавирусот. Едно момче е пуштено на домашно лекување, а другото е хоспитализирано во Институтот за мајка и дете.

Две деца во Србија регистрирани со синдром Кавасаки. Д-р Владислав Вукомановиќ од Институтот за мајка и дете вели дека момчињата на возраст од 15 и 16 години имале идентична клиничка слика и проблеми.

Треска, обележана малаксаност, болки во стомакот придружени со дијареја. Двајцата имаа срцева слабост. Користевме лекови за зајакнување на срцевиот мускул “, изјави д-р Вукомановиќ за РТС

Според него, прегледите откриле и значителни промени во срцевиот мускул.

„Сè уште нема докази дека коронавирусот предизвикува болест Кавасаки“

Нивната p-si-ar маст за коронавирус беше негативна, но тест за антитела покажа дека момчињата се заразени со Ковид-19.

Д-р Вукомановиќ објаснува дека првиот случај на заболување од Кавасаки е опишан пред 60 години од јапонски научник со исто име, инаку педијатар. Постојат околу десет случаи на оваа болест во Србија секоја година.

Болеста главно ги погодува децата на возраст од 2 до 5 години, но момчињата во Србија се на возраст од 15 и 16 години, што е реткост.

Тој објаснува дека болеста може да влијае на крвните садови со мал и среден дијаметар, а најважни меѓу нив се коронарните крвни садови, кои го хранат срцето.

"Болеста може да доведе до проширување на тие крвни садови, до тромбоза и миокарден инфаркт. Најчеста причина за миокарден инфаркт кај децата е Кавасаки-болест", забележува д-р Вукомановиќ.

За болеста Кавасаки се смета дека е предизвикана од заразен агент. Според д-р Вукомановиќ, сè уште не е докажано дали коронавирусот ја предизвикал болеста Кавасаки кај две момчиња, но таква можност постои.

Институтот ќе учествува во студија која има за цел да ја испита поврзаноста помеѓу коронавирусот и болеста Кавасаки.

„Се надевам дека наскоро ќе имаме појасни податоци и подобро знаење дали болеста Кавасаки е предизвикана од ковид-19“, забележува д-р Вукомановиќ.

извор: blic