3 совети како да ги избегнеме повредите на децата во домот

Статистичките податоци покажуваат дека повеќе луѓе умираат и добиваат повреди за цел живот дома отколку од сообраќајни несреќи. Овие совети ќе ви помогнат да ги минимизирате ризиците за целото семејство.


Ножеви и ножици

Звучи парадоксално: ако редовно ги тупите ножевите и ножиците, тогаш спречувате исекотини. Остриот нож се користи најчесто со помал притисок, што го намалува ризикот од ненамерно лизгање. Второто правило: не шетајте, не трчајте непотребно со ножеви и други алатки за сечење во вашите раце. Кажете им на сите членови на семејството, особено на децата.


Извори на топлина

Исклучете ги апаратите кои затоплуваат, исклучете ги плочите кога излегувате од просторијата. Ова спречува да заборавите како резултат на одвраќање (телефонски повик, гости). Не оставајте запаливи предмети (крпи, салфетки, кујна хартија) во близина на топли предмети. Детското заклучување нема да дозволи децата сами да го вклучуваат уредот.

„Кога истурете вода откако ќе ја зготвите пастата во сито, проверете дали останува цврсто во мијалникот, да не падне, а мијалникот треба да биде празен“.


Пагање

Опасност број еден: опасни скали или качување по полици, масички, столови низ куќата. За постарите луѓе, работ на килимот и работите што лежат на подот се опасни. Недостаток на ограда го зголемува ризикот од паѓање.

Овозможете безбедни скали, ставете ограда, проверете дали просторот е добро осветлен. Не фрлајте ги работите на подот.