4 органи кои коронавирусот ги напаѓа најмногу: Д-р Радовановиќ вели дека на некои пациенти им претстои многу долго закрепнување

Хирургот и анестезиолог открива кои органи се најнападнати од коронавирусот и зошто некои луѓе не можат да се опорават подолго време.

Коронавирусот најмногу ги загрозува белите дробови, срцевиот мускул, централниот нервен систем и бубрезите, вели д-р Драган Радовановиќ, хирург и анестезиолог од Клиниката за хирургија на КБЦ „Драгиша Мишовиќ“, за РТС.

Драган Радовановиќ, како гостин во утринската програма на РТС, изјави дека последиците зависат од тежината на болеста на пациентот.

- Заклучено е дека во тешки форми, некаде помеѓу 30 и 40 проценти од пациентите имаат последици врз срцевиот мускул, односно се развива некаква форма на миокардитис - воспаление на срцевиот мускул. Исто така, промените во белите дробови, особено во тешки форми, можат да бидат сериозни подоцна, како што е фиброза на белите дробови - објаснува Радовановиќ.

Тој додава дека вирусот корона, во некои случаи, може да има последици врз централниот нервен систем.

- Луѓето забележуваат некои последици од функционирањето на централниот нервен систем во однос на заборав, неможноста да се концентрираат, промените на расположението, некои полиневропатични болки кои се последици од вирусен ефект - објаснува докторот во Утринската програма.

Тој додава дека пост-инфективниот синдром од коронавирусот трае долго време.

- Некои пациенти, откако добија ковид-19, изјавуваат дека сè уште се чувствуваат уморни, истоштени, дека не се вратиле во формата во која биле пред почетокот на болеста. Тоа е пост-инфективен синдром кој очигледно трае долго, односно кај одредени луѓе може да трае многу долго - наведува Радовановиќ.

Тој додава дека пациентите кои го прележале вирусот и имале умерена и тешка клиничка слика треба да бидат подложени на контролни прегледи.

- Во однос на прегледот на белите дробови со скенер или оние делови од телото кои покажуваат симптоми. Се разбира, тие исто така треба да бидат трпеливи, бидејќи е потребно време да се опорават. Различни луѓе имаат различни периоди на опоравување и затоа не треба да правите ништо, не треба да работите со сила - не треба да се започнуват физички активности пред лицето да се почувствува способно и да изврши одредени прегледи - објаснува Радовановиќ.

Тој нагласува дека е потребна дополнителна претпазливост кај пациенти кои имале умерена до тешка клиничка слика.

извор:telegraf.rs