5 правила за безбедно патување со такси во време на Ковид-19


Како да се намали ризикот од инфекција

Тесните места во кои поминувате повеќе време во друштво на други луѓе се изложени на зголемен ризик од инфекција со разни вируси. Еден таков простор е такси
возилото. Ако мора да патувате со такси, но се грижите дека возачот или површините во такси возилото можат да претставуваат ризик за вашето здравје, еве 5 едноставни мерки што треба да ги преземете.Носете маска

Сите патници патуваат во такси возила еден по друг, понекогаш во друштво на неколку лица. Ова може да го зголеми ризикот од вирусни инфекции во тесниот простор на автомобилот. Затоа, подобро е да носите маска со која ќе се заштитите од потенцијални вирусни честички кои кружат во воздухот во автомобилот.Дезинфицирајте ги рацете

Кога влегувате во такси, избегнувајте да ги допирате површините внатре. Доколку е потребно, дезинфицирајте ги рацете со соодветно средство за дезинфекција пред да го допрете лицето или личните предмети.Отворете го прозорецот

Една од најдобрите мерки што можете да ги преземете за да го намалите ризикот од инфекција е чистиот воздух. Кога ќе влезете во такси, само спуштете го прозорецот и дишете свеж воздух. Ова дава добра можност за циркулација на свеж воздух.Седнете на задното седиште

За да се обезбеди доволно растојание помеѓу вас и возачот, најдобро е да не седите до него, дури и ако ви изгледа поудобно, туку да седнете на задното седиште. Тогаш, ќе има растојание од најмалку 1 метар помеѓу вас и возачот, а со додавање на отворен прозорец и лична заштитна опрема, го намалувате ризикот од потенцијална инфекција.Грижете се за вашите лични работи сами

Ако сакате дополнително да го намалите ризикот од инфекција, не дозволувајте возачот да го допре вашиот багаж. Грижете се сами за вашите торби, чувајте ги со вас или блиску до вас, или сами внесете ги во багажникот и сами извадете ги од него.


Еликсир кој ги чува белите дробови: Здрав и природен пијалак од оригано и мед