7 видови на врска помеѓу мајка и ќерка

Каква врска ќе се негува зависи од тоа во каква личност ќе порасне детето

Иако секогаш немаме совршен однос со мајка си, не би ја менувале за ништо на светот

Врската помеѓу мајка и ќерка е многу важна во животот на секоја жена. Никој не може да замени мајка затоа што само таа може да ни даде безусловна љубов.

Иако некои карактеристики се уникатни за сите мајки, тие сепак се индивидуални, особено ако се земат предвид нивните наставни методи. Некои мајки имаат најдобар пријателски однос со своите ќерки, додека други се построги.

Психолозите дефинираа седум видови на врска помеѓу мајка и ќерка со нивните јаки страни, но и некои недостатоци.

Сестри

Ако имате ваков однос со мајка си, тогаш сте рамноправни и генерално се надополнувате. Можно е ќерките да ја преземат улогата на поддршка, односно со покажување на одговорност и грижа за мајката.

Како оваа врска влијае на ќерките: Девојките израснати со ваков вид на врска се многу одговорни и понекогаш стануваат водачи. Тие имаат чувство за почит кон границите меѓу луѓето, но во исто време можат да се чувствуваат емоционално запоставени и да стравуваат од одбивање.

Најдобри пријателки

Пријателството меѓу мајка и ќерка се заснова на доверба, така што ќерката секогаш прво ќе се сврти кон мајка си ако се соочи со проблем.

Мајката е доста вклучена во животот на нејзината ќерка и презема улоги во зависност од тоа што ќе и треба. Тие можат да бидат експерти заљ убов, најдобри пријатели, трговски партнери или „партнери во криминал“.

Како оваа врска влијае на ќерките: Тие генерално не се плашат од предизвиците и преземањето ризик. Тие честопати преземаат иницијатива и не се плашат од отфрлање.

Странци

Ако ја чувате мајка си подалеку од вашите настани и таа секогаш последна дознава завашиот живот, тогаш сте во оваа врска. Мајка и ќерка обично не се вклучуваат едни со други во животот и всушност едвај се запознаени.

Како оваа врска влијае на ќерките: ќерките кои не се блиски со мајки веројатно ќе станат депресивни во подоцнежна возраст, чувствувајќи вознемиреност и без доверба.

Покрај тоа, тие веројатно ќе бидат во фрустрирачки односи. Во исто време, овие девојки прераснуваат во одговорни, независни жени, бидејќи учат да ги решат своите проблеми сами.

Деградиран однос

Оваа врска мајка и ќерка е слична на претходната. Сепак, тоа обично се однесува на едната страна и вклучува нарцизам. Мајката или ќерката се само-центрични, негувајќи ја сликата што сакаат другите да ја видат, отколку да имаат вистинска врска една со друга. Потребата да се направи совршен впечаток, во реалноста, ја деградира врската мајка и ќерка.

Како оваа врска влијае на ќерката: Во случај на нарцисоидна мајка, ќерките обично бараат внимание и афирмација на чувствата кај другите, а ќерките кои се резултат на оваа врска се сметаат за доверливи и многу лојални. Ако ќерката е нарцисоидна во оваа врска и мајката не се обидува да влијае на нејзиното однесување, девојчето може да стане себично и нетолерантно.

Одбивање

Ова е уште еден случај кога одбивањето се спроведува од една страна, најчесто од страна на мајките. Многу е тешко да ги импресионирате и тие ја минимизираат важноста на успехот на нивните ќерки. Поради ова, девојките работат понапорно за да го постигнат невозможното - да ја израдуваат својата мајка.

Како тоа влијае на ќерката: Девојките обично губат доверба додека растат, се чувствуваат недостојни, а во исто време очајни за љубов и признавање на успех.

Поборник

Мама станува најгласниот најгласен поборник за да ја охрабри нејзината ќерка да живее живот како што сака. Обично тие се многу вклучени во животот на нивните ќерки и никогаш не ги оставаат. Тие честопати живеат преку своите достигнувања, ги одржуваат, но исто така се и побитни. Експертите веруваат дека на овој начин ги изразуваат своите неисполнети амбиции кај своите ќерки.

Како тоа влијае на ќерките: ќерка може да го изгуби чувството за себе, така што премногу се потпира на другите кога донесува одлуки.

Авторитетен став

Тоа е врска во која мајката не дозволува нејзината ќерка да направи избори, не ги цени нејзините мислења и ставови и постојано ги контролира. За своето агресивно однесување, мајката најчесто сеоправдува со тоа што, тоа го правела за добро на ќерката.

Како тоа влијае на ќерките: ќерките во оваа врска често стануваат отворени или тајни бунтовнички. Тие се премногу критични, имаат мала самодоверба и не ги вреднуваат нивните ставови. Ова резултира во депресија.

Од друга страна, ќерките во оваа врска се многу одговорни и посветени во своите односи.