9 златни правила од руска билкарка: Дајте му го ова на детето и не плашете се од болест!

Добивај вести на Viber

фото:Profimedia / Ilustracija

Храната треба да биде лек, а лекот треба да биде храна

Лидија Несторовна Сурина е биолог, фитотерапевт и билкарка веќе 40 години. Таа објави неколку книги за лековитите својства на локалните растенија. Нејзините совети се популарни низ целиот свет. Ние ви донесуваме некои од нив:

„Денес се разболуваме затоа што јадеме многу увезена храна. 65% месо се увезува, увезуваме и јадеме многу банани и портокали. Добро е кога јадеме увезена храна, но само 10 проценти од вкупниот внес на храна во нашето тело. Кога јадете многу храна што не е од нашата клима, тогаш нема да можете да се прилагодите на условите на местото каде што живеете. Тоа е основниот закон на природата. Храната треба да биде лек, а лекот треба да биде храна.“

„Еднаш зедов иван - чај, кој се произведува во фабриките во Салехард, Уренгој, Надим и Тјумен, за да го проверам нивото на витамини во нив. Се покажа дека иван - чајот има 6 пати повеќе витамин Ц од лимонот.

Односно се покажа дека иван -чајот кој расте во Салехард има 20 пати повеќе витамин Ц. Содржината на витамин А и каротин е 10 пати поголема во Салехард отколку во Тјумен. Сè што расте понатаму на север е побогато со витамини, повеќе од оние чаеви кои растат на југ. Па, како можат луѓето од север да јадат јужно овошје и зеленчук? Дали ме разбирате? Може да се разболите од таа храна!

Самиот Иван Грозни во 1580 година рекол: „Ако сакате да ја освоите земјата, доведете им туѓи производи!“ Тоа е она што си го правиме на себе денес! “

"Голем дел од храната што ја јадеме секој ден е ѓубре. Мислам дека тука има газирани пијалоци, гуми за џвакање итн. Главната состојка во нив е аспартам (вештачки засладувач) што е 200 пати поблаг од шеќерот. Колку повеќе пиете сок, толку повеќе ви се пие и повеќе купувате, а земјата што го произведува тоа ѓубре само станува побогата.

Компликации што ги носи аспартамот: ја намалува интелигенцијата, предизвикува главоболка, гадење, депресија, болки во стомакот, заматен вид, возбуда, нестабилно одење, оштетување на зглобовите, дебелина итн. Запрашајте се што му давате на вашето дете кога ќе му дозволите да испие чаша газирен сок!“

"Белиот леб е празен леб. Кога се јадеше бел леб во старите денови? Само за празници. Останатото време, се јадеше леб од цели зрна. Моја препорака е да даваме овес и млеко на децата во градинка еден месец, со што ќе им ги исчистиме белите дробови. Уште еден месец да им даваме овес варен во вода, со кој ќе им го исчистиме црниот дроб. И потоа да се продолжи да се дава овес уште три недели! “

"Како дете, татко ми ми даваше пијалак за да ги лекувам алергиите: три недели, секој ден пиев половина чаша млеко што содржи 3 капки јод. Самиот Наполеон им даваше на војниците јод знаејќи дека недостаток на тоа развива деменција".

"Што јадат мачките и кучињата на пролет? Пиревина. Некои го јадат, а потоа повраќаат, што значи дека се чистат од токсини. Пиревината е најважното лековито растение. Содржи силициум, а тој го задржува калциумот, што значи заштита од артритис, остеоартритис, гастритис итн. Земете еден куп млада пиревина и варете 10 минути. Пијте ја таа вода и варете ја пиревината во супа. Тоа е вистински лек за стари лица.Калциумот во таблетите не може да им помогне на старите луѓе “.

„Оние кои имаат чир мора да јадат по 1 лист ајдучка трева секој ден.“

„Синтетичките витамини не се подобри од лековите. Конзумирајте глог, невен, камилица и лук секој ден. Тоа ќе ви помогне повеќе од кој било синтетички витамин".

извор:стил.курир.рс