Ако по вакцинацијата се заразите со корона вирус: Еве што треба да знаете

Случаите на корона вирусот по вакцинирањето сè уште се многу ретки во сите земји во светот.

„Ниту една вакцина не ја спречува болеста во 100% од случаите“, велат од Центрите за контрола и превенција на болести, кои експертите ги знаат уште од самиот почеток.

На пример, во април беше објавено дека повеќе од 95 милиони луѓе во САД биле вакцинирани, додека 9000 од нив добиле инфекција по вакцинирањето, пишува Хафингтон пост.

„Не е ништо неочекувано, а бројките се навистина мали“, рече Тејлор Нелсон, специјалист за инфективни болести.

Веројатно е дека случаите на повторна инфекција се помалку сериозни од инфекциите без вакцинација.

Центрите за контрола и превенција на болести ниту го потврдија ниту го негираа ова тврдење, но рекоа дека „постојат некои докази дека вакцинацијата може да ја направи болеста помалку сериозна“.

На пример, околу 27% од инфекциите откриени по вакцинирањето биле асимптоматски инфекции. Ова не значи дека сериозните резултати не се невозможни.

„Вакцинацијата продолжува да предизвикува специфичен имунолошки одговор што му помага на вашето тело да се бори против инфекцијата, што се претвора во поблага инфекција. Шансите за пренесување се веројатно помали“, вели Тејлор Нелсон.

Не постои јасна шема за тоа кој е изложен на поголем ризик од повторна инфекција: мажи или жени.

Некои истражувања велат дека 60% од жените имаат инфекција со коронавирус по вакцината, но тоа може да биде затоа што жените имаат поголема веројатност да побараат медицинска помош или затоа што имунолошкиот систем на жената реагира поинаку на вакцината отколку кај мажите.

Околу 40% од пријавените инфекции по вакцината се граѓани постари од 60 години, иако тоа може да биде затоа што постарите граѓани се повеќе вакцинирани од помладата популација.

Сето ова значи дека сега нема јасна шема за тоа која група на луѓе може да биде поизложена на инфекција по вакцинацијата.

Исто така, сè уште не е целосно јасно колку трае имунитетот по вакцинирањето, иако истражувањата покажуваат дека тоа е најмалку шест месеци.

„За жал, само времето може да ни каже колку ефективни ќе бидат вакцините. Мислам дека тоа е најмалку една година, но нема да има јасна слика за тоа до следната есен или зима“, изјави Нелсон за Хафингтон пост.

Многу е важно да се следат препораките на лекарот по вакцинирањето.

Светската здравствена организација постојано ги менува своите упатства за тоа што им е дозволено на луѓето да прават после вакцинацијата:

Во ред е да се соберете со мала група пријатели на отворено без маска или да одите на прошетка или возење велосипед.

Вакцините „Ковид 19“, кои се моментално достапни, обезбедуваат силна заштита, но многу е важно да продолжите да се грижите за лична безбедност.

„Фактот дека има заразени лица и по вакцинирањето не значи дека вакцината не успеала“, тврди Нелсон.

„Ако сте во близина на луѓе кои не биле вакцинирани или ако сте во близина на некој што не смее да се вакцинира, ако сте во област со слаба вентилација (лифт) или во толпа, треба да носите маска“, кажал Нелсон.