Ако познавате некој што не сака да носи маска, покажете му го ова видео: На кој начин се шири заразата со и без заштита

Новата студија на клиниката Мејо покажа дека маските за лице од било кој вид, се клучни за да се спречи пренесувањето на коронавирус.

Наместо да станат едноставно средство за спречување на ширење на новиот вирус, маските за лице станаа контроверзни.

Светското движење против маски, поттикнато повеќе од политика отколку од наука, стана доста силно, особено во Америка. Една група на антимаскери тврди дека маските не помагаат да се запре ширењето на вирусот.

Некои отидоа чекор подалеку, тврдејќи дека маските ќе спречат кислородот да стигне до телото.

Истражувачите од клиниката Мејо извршиле експерименти со манекенки за да симулираат ширење на честички со и без маски. Истражувачите сакале да ја измерат ефикасноста на маските во блокирање на аеросоли и капки. Тие користеа кукли за да симулираат како заразено лице ќе шири капки кога носи секаков вид заштита, од медицински маски до оние изработени од ткаенина и покажаа како манекенот ќе го шири истиот проток на честички без заштитна маска:


Истражувачите исто така ги разгледале резултатите од социјално растојание и откриле дека колку подалеку се луѓето, толку е помал ризикот од инфекција, особено во комбинација со употреба на маски за лице.

- Откривме дека и медицинските маски за еднократна употреба и двослојните маски од платно се ефикасни во намалувањето на преносот на капки. Не најдовме разлика помеѓу видовите маски во однос на тоа колку добро ги блокираат аеросолните честички што ги емитира носителот.

Студијата исто така го мери патувањето на аеросолните честички од изворот до целта на различни растојанија. Истражувачите откриле дека бројот на честички се намалува со поголемо растојание.

- Објективно откривме дека маските се клучни за заштита на себе и луѓето околу вас. Ако носите маска, ги заштитувате другите. Ако тие носат маски, ве штитат вас.

извор:telegraf.rs