Ако успеете да разберете зошто сте родени, ќе разберете сѐ друго: Мудроста на монасите од Света Гора која ќе ве натера да го ставите прстот на чело

Нема помудри глави од оние кои живеат на Света Гора, а ние ви ги пренесуваме нивните неверојатни мисли и изреки.

Света Гора е единствената земја на планетата во која луѓето не се раѓаат, туку само умираат таму.

Светогорчани во оваа чудесна земја со векови молчат и се молат светот да се прероди во Христа.

Утрово ви пренесуваме 27 парчиња мудрост од оваа света земја:

*Братот останува брат, макар и да е непријател.

*Библиотеката е аптека за умот.

*Големите и богатите никогаш не се виновни.

*Вековите се копираат едни со други.

*Камилата не си ја гледа грпката.

*Влеговме во орото - мора да играме.

*За непријателот што заминува, изгради златен мост.

*Ако детето плаче, мајката не разбира.

*Евтиното јаде повеќе пари.

*Ако не ја пофалиш својата куќа - таа ќе се сруши.

*Ако успеете да разберете зошто сте родени, ќе разберете се‘ друго.

*Исповеден грев - половина простено.

*И ѕидовите имаат уши.

*Кој спие наутро, навечер гладува.

*Подобро е да бидете разделени и заљубени, отколку блиски и во расправии.

*Со текот на времето, дури и незрелото грозје станува мед.

*Кокошката секогаш се пече таму каде што било јајцето.

*Никогаш не размислувајте за тоа што ве загрижува и никогаш нема да имате проблем.

*Додека едни сонуваат за брада, други плукаат во неа.

*Орелот не фаќа муви.

*Среде две зла нема да го најдеш подоброто.

*Раната од нож лесно се лекува, но за раната на јазикот нема лек.

*Најдоброто богатство е во доброто срце, а не во голем паричник.

*Старото магаре не може да се научи на нов чекор.

*Зрно по зрно - погача.

*Ведрото небо не се плаши од молњи.


Фото: Youtube - screenshoot

Извор: стилкурир

Овие 3 намирници се секогаш на трпезата на монасите на Света Гора: Затоа ретко се разболуваат, бидејќи на посебен начин го зајакнуваат имунитетот