Ако ве мачат алергии: Консумирајте ги овие намирници кои можат да ги ублажат симптомите

Добивај вести на Viber

Цинкот игра клучна улога во одржувањето на здрав имунолошки систем, бидејќи е од суштинско значење за производството и функционирањето на имуните клетки, како и хормоните поврзани со имунитетот, објаснуваат нутриционисти.

Пролетта е омилената сезона на многумина, но за жал, излегувањето и престојот на отворено не е секогаш пријатно искуство за оние кои страдаат од алергии. Повеќето луѓе страдаат од алергиски ринитис или алергии на полен во овој период од годината, што може да предизвика кивање, затнат нос, насолзени очи и чешање на грлото. Состојбата обично започнува во детството или пубертетот, но кај некои се развива подоцна во животот. „Најдобар начин да се справите со алергиите е да го поддржите вашиот имунолошки систем“, вели нутриционистката Пени Кроутер, која ги сподели нејзините препораки за исхрана за луѓето чувствителни на полен. Еве што советува таа:

1. Антиоксиданси: „Антиоксидансите се есенцијални хранливи материи за имунолошка заштита“, вели таа, бидејќи ги уништуваат деструктивните материи наречени слободни радикали, кои секојдневно ги напаѓаат нашите клеточни мембрани поради стресот и загадувачите на кои сме изложени. „Здравите клеточни мембрани се клучни за имунитетот бидејќи тие формираат заштитна бариера против надворешните напаѓачи“, објаснува таа. Најдобрите извори на антиоксиданси во исхраната се овошјето и зеленчукот, додава таа, а најважните хранливи материи што ни се потребни се витамините А, Ц и Е, а минералите цинк и селен се најважните антиоксидантни хранливи материи. Исто така, постојат многу растителни антиоксиданси, како на пр катехин од зелен чај или куркумин од куркума.

2. Витамин А и Ц: „Витаминот А ги зајакнува деликатните надворешни мембрани на носот, грлото, дигестивниот тракт и белите дробови, кои се првата линија на одбрана од надворешни напади“, вели Краутер. Недостатокот на витамин А или ретинол го зголемува ризикот од инфекција, а најмногу го има во млечните производи, црниот дроб и масните риби. „Витаминот Ц е клучна хранлива материја за поддршка на имунитетот, па затоа е препорачливо да јадете што повеќе пиперки, зелка, црни рибизли, грашок, јагоди, лимони, киви, портокали, грејпфрут и домати“, вели таа. „Биофлавоноиди; познат и како витамин П; се моќни антиоксиданси кои природно се појавуваат таму каде што се наоѓа витаминот Ц и помагаат во заштитата од оштетување на клетките, паразити и бактерии. Тие исто така помагаат во одржувањето на добрата циркулација на крвта во ткивото на белите дробови и ја поддржуваат здравата функција на имунолошкиот систем, а најмногу ги има во пиперките, бобинките и агрумите.

3. Цинк - „Цинкот е апсолутно неопходен за здрав имунолошки систем бидејќи производството и функцијата на имуните клетки и хормоните поврзани со имунолошкиот систем зависат од соодветното ниво на цинк. „Слабо сетило за вкус или мирис, намален апетит, чести инфекции и бели дамки на ноктите можат да бидат знаци на недостаток на цинк“, објасни таа: „Цинкот го нема во изобилство во храната, освен во месото како јагнешкото и морските плодови. Најдобрите вегетаријански извори на цинк се пеканот, овесот, 'ржот, сувиот грашок од тиква.

4. Фолна киселина и Б12: Фолната киселина е потребна за потхранување на имуните клетки кои ги уништуваат бактериите и за одржување на соодветно ниво на лимфоцити. Б12 главно се наоѓа во храна од животинско потекло; месо, јајца, сирење и сардини.

5. Витамин Д и Омега 3: „Витаминот Д е од витално значење за функцијата на имунолошкиот систем, а на телото му е потребна сончева светлина за да ја произведе. Извори на храна богати со овој витамин и омега 3 се путер, сирење, мрсна риба, семки, лосос, туна, скуша и ладно цедено масло како што се ленено семе и масло од коноп. Најдобри извори на омега 6 масти се сончогледот и сусамот.

Цревната флора, исто така, има значително влијание врз имунитетот, бидејќи таканаречените „пријателски“ бактерии кои се населуваат во цревата произведуваат супстанции кои ја балансираат функцијата на имунитетот советува да се грижи за здравјето на црниот дроб бидејќи содржи специјализирани имунолошки клетки кои ги филтрираат и разградуваат бактериите и алергените. 

„Еден од начините да се намали притисокот врз нив е да се намали потрошувачката на алкохол. Добра храна за црниот дроб се морковите и цвеклото“.