АстраЗенека призна уште еден неуспех за коронавирусот

Англо-шведскиот производител на лекови АстраЗенека соопшти денеска дека нивниот третман со моноклонални антитела, AZD7442, не ја исполнува главната цел за спречување на симптоматскиот COVID-19 кај луѓе кои неодамна биле изложени на новиот коронавирус. 

Компанијата соопшти дека учесниците во истражувањето биле невакцинирани возрасни постари од 18 години со потврдена изложеност во последните осум дена на лице кое има коронавирус. Било утврдено дека AZD7442 го намалил ризикот од развој на симптоматски КОВИД-19 за 33 отсто во споредба со плацебо, што не е статистички значајно, објави компанијата. 

Деталите читајте ги на Фактор, тука.