Beauty рутина во 10 чекори на корејски начин

Дали сте слушнале за корејска рутина за нега на лице, која е сѐ популарна и кај нас и зазема сѐ поголема улога во секојдневната нега на многу жени.

Во соработка со најголемиот дрогериски ланец во земјава, дрогериите на dm, ви подготвивме еден навистина интересен текст за корејска beauty рутина во 10 чекори, за која можете да се информирате во текстот во продолжение. Дополнително можете да најдете и врвни и ексклузивни производи  кои ви се потребни за секој чекор.

Корејска рутината за нега на лице е добро позната светска рутина, односно начин на чистење и нега на лице, кој дава врвни резултати за вашиот тен. Оваа рутина не е “слепо правило“ и не подразбира дека сите 10 чекори треба да се применуваат секој ден, два пати дневно. Потребно е да се препознае и да се открие својата персонализирана рутина согласно потребите и состојбата на кожата.

Суштината на негата не е да се нанесуваат што повеќе слоеви на производи, туку, да се направи правиот избор и со примена на правилен редослед и начин, со што би се постигнал максималнен ефект. За правилен редослед на нанесување, секогаш треба да се гледа според вискозноста, односно густината на производот, односно да се почне со нанесување на лесни производи, па да се работи постепено до потешки (пр. од тоник па сѐ до креми).

Начинот на кои се нанесуваат производите е дел од корејската филозофија за нега лице. Производите се нанесуваат директно со пристите на кожата, со тапкање, без притисок, развлекување, растегнување или триење.

1.  Маслен чистач за лице

Маслениот чистач за лице е идеален производ кој ги извлекува масните нечистотии од кожата, како вишокот себум, масните состојќи од шмините, кремите за лице и кремите со заштитен фактор. Употребувајте го така што ќе го нанесете на лицето со кружни движења. На тој начин маслото продира подлабоко во порите, ги привлекува масните нечистотии и ги групира. Потоа е потребно лесно да го натопите лицето, со што се покренува т.н. процес на “емузификација“ со кој се извлекуваат сите нечистотии на површината, по што лицето треба темелно да се измие.

2.  Пена за миење лице

По чистењето со маслен чистач, на површината остануваат одредени нечистотии, кои треба да се измијат со пена или гел (средство на база на вода), со што би добиле беспрекорно чиста кожа и би биле спремни за наредниот чекор. Нанесете го производот на рацете или директно на лицето, вмасирајте и измијте со вода. Кај некои пени за лице потребно е претходно убаво да се запени структурата, па потоа да се нанесе на лице, да се вмасира и да се измие со вода.

3.  Пилинг

Пилингот е постапка во рутината на негата на кожата со која се отстрануваат мртвите клетки од кожата. Со редовно отстранување на мртвите клетки, кожата се ослободува од сите нечистотии од порите, се забрзува циркулацијата и се регенерираат самите клетки. Дополнително се поттикнува природниор процес на производство на колаген, а и се подобрува апсорбцијата на производите на лице кои сакаме да ги нанесеме. Пилингот се употребува веднаш после чистењето, а пред да го нанесеме тоникот.

Дознајте ги сите 10 чекори на следниот линк и започнете ја K-Beauty рутината уште денес.