Бебето „пеперутка“ од Чачак по раѓањето оставено од родителите: Никој не ја сакаше, а потоа ѝ се насмевна среќата - се појави Татјана

Девојчето М.Н. родено е како бебе „пеперутка“, има тешка кожна болест која резултира со оштетување на ткивото при најмал допир или притисок. Нејзините родители ја напуштиле при раѓањето и ја оставиле во болницата во Чачак, каде го прослави својот прв роденден.

Секој декември во Чачак се доделуваат награди на заслужни граѓани кои на некој начин оставиле белег и направиле добро за градот. Оваа година декемвриската награда ја добива згрижувачката мајка Татјана Обрадовиќ (47), која покажа дека нејзината љубов кон децата е безгранична. Таа роди три деца, но иако живее како потстанар, пред година и пол се грижеше за девојчето М.Н. родено со ретка болест позната како дете „пеперутка“.

„Родителите не можеа да одговорат на предизвикот што им го постави природата, па го оставија девојчето во болница. Ниту едно згрижувачко семејство на целата територија на Србија не можело или немало сила да се справи со грижата за ова конкретно дете. Уште повеќе, ниту една институција на ниво на цела Србија, заедно со своите тимови од лекари и стручни работници, не била подготвена да прими болно бебе, па малечката М.Н. го прослави и првиот роденден во болницата Чачак, со голема љубов и грижа од медицинскиот персонал“, се вели во образложението за доделувањето на декемвриската награда.

За малото девојче набрзо дозна и пошироката јавност, меѓу кои и Татјана Обрадовиќ. Водена од најнежните чувства и желбата на напуштеното девојче да му даде дом и семејство и да надомести за сè што изгубило при раѓањето, Тања била многу трпелива и ја поминала целата обемна процедура за да ги исполни условите за згрижување. Редовно секој ден одела во болница и ја посетувала, а по нејзино лично барање повремено тренирала за нега на малата М.Н.

„И така една Татјана стана нашата Тања, храбра и решителна жена, хероина која со својата хуманост и самопожртвуваност го реши фактот дека сите системи заедно пропаднаа. А, малата М.Н. доби семејство, дом и Тања по првиот роденден. Со својата љубов девојчето ја продолжува борбата. Со секојдневна специфична нега и исхрана, по потреба со посети на Клиниката за кожа во Тиршов. Со приклучувањето кон семејството на оваа жена, малата хероина почна да се насмевнува, да зборува, да чекори со поддршка и покрај сите тешкотии напредува и расте“, се вели во објаснувањето.

Има многу работи кои ја прават Тања посебна и зафатена жена. Нејзината храброст, благородност и желба да истрае во оваа ситуација е многу повеќе од хуманост и родителство. Нејзината желба и лавовска борба да ѝ разубави и да ѝ го направи секој ден што побезболен на едно напуштено девојче, доволно кажува зошто оваа жена од Чачак е заслужен добитник на оваа престижна награда.

Извор: srbija24.com