Болка под ребрата: Знак за 10 можни болести

Болката под ребрата во десниот горен дел на абдоменот може да биде резултат на неколку различни состојби кои влијаат на органите и ткивата во таа област.

Честопати, болката под ребрата укажува на сериозен здравствен проблем поради виталните органи лоцирани под градите.

Медицински професионалци и здравствени работници го делат абдоменот на четири квадранти за подобро да ги идентификуваат болестите и состојбите уникатни за секој од овие четири дела.

Десниот горен квадрант (DGK) вклучува органи како што се панкреасот, десниот бубрег, жолчното кесе, црниот дроб, ребрата и цревата.

Важно е да се дознае причината за болката што е можно поскоро, за да може да се примени најсоодветниот третман. Ако чувствувате хронична или силна болка во оваа област, што може да биде придружена со необјаснето губење на тежината, темни столици и отечено абдомен, веднаш побарајте професионален третман.

Еве 10 можни причини за болка под ребрата:

Гастроинтестинални проблеми

Дигестивни проблеми како дигестивна и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРД) можат да предизвикаат болка под ребрата. Сепак, за разлика од варење, ГЕРД е посериозна состојба која се јавува кога стомачните киселини се враќаат во хранопроводот. Ако не се лекува, ГЕРД може да го оштети хранопроводот и да предизвика хронична болка под ребрата.

Инфекција на бубрезите

Болката поради инфекција на бубрезите обично се јавува во задниот дел, веднаш под ребрата. Други симптоми на инфекција на бубрезите вклучуваат треска, гадење, болка во страна, болно мокрење и темна или крвава урина што мириса лошо. Ако се сомневате во инфекција на бубрезите, веднаш побарајте лекарска помош за да го спречите растот на бактериите.

Камен во бубрегот

Други проблеми со бубрезите, како што се камења во бубрезите, исто така, можат да предизвикаат болка под ребрата. Знаците дека може да имате камења во бубрезите се со висока температура, болно или невозможно мокрење и крвава урина.

Жолчни камења

Високото ниво на холестерол може да се кристализира во камења во жолчното кесе, структура во форма на круша под црниот дроб што чува жолчка. Како камењата во бубрезите, жолчните камења предизвикуваат силна болка во ДГК што може да трае неколку часа. Другите знаци на жолчни камења вклучуваат треска, кафеава урина, гадење и лесни столици.

Апсцес на црниот дроб

Апсцес на црниот дроб е насобран гној во тој орган. Честопати е резултат на бактериска, вирусна или габична инфекција. Покрај болката и нежноста во областа DGK, апсцесот на црниот дроб може да предизвика и ненамерно губење на тежината, пожолтување на кожата, треска и сиви столици.

Други состојби на црниот дроб

Болка под ребрата може да се појави и поради други состојби на црниот дроб како што е цироза, масен црн дроб и карцином на тој орган. Бидејќи овие услови исто така може да доведат до смрт, важно е да внимавате на симптомите и да ги откриете што е можно порано. Знаците дека може да имате сериозен проблем со црниот дроб вклучуваат оток под ребрата, губење на апетит, ненадејно губење на тежината и отечени вени.

Прееклампсија

Оваа компликација во бременоста е обележана со висок крвен притисок и оштетување на црниот дроб, бубрезите или на двата органи. Жените со прееклампсија имаат тенденција да чувствуваат болка во ДГК, што може да се прошири на долниот дел на грбот, да се здебели одеднаш и да го изгуби здивот. Сепак, високиот крвен притисок може да укаже на прееклампсија дури и без присуство на други симптоми.

Панкреатитис

Панкреатитис (воспаление на панкреасот) обично предизвикува болка во две области на абдоменот - десниот и левиот горен квадрант. Ова воспаление често се јавува како компликација на жолчни камења, но може да се појави и заради прекумерна консумација на алкохол.

Пневмонија

Воспаление на белите дробови обично предизвикува силна болка под ребрата што се шири на колковите, рамената и горниот дел од грбот. Исто така, остри болки под ребрата може да се почувствуваат поради честото кашлање.

Костохондритис

Костохондритисот е состојба која се карактеризира со воспаление на 'рскавицата во градите. Обично влијае на 'рскавицата каде што ребрата се закачуваат на градната коска, поради што има тенденција да предизвика болка во градите што се шири на ребрата и странично.

извор:srbijadanas