Брз викенд рецепт: Компир со чадена сланина
Ова е уште еден брз рецепт за вкусен и богат ручек. Едноставно се подготвува а ви требаат многу малку состојки.
Потребно е:
- Комипир
- 300 грама чадена сланина
- еден праз
- половина корен магдонос
- половина корен пашканат
- половина помал целер
-еден кромид
- три чешниња лук
- малку сув зачин
За прелевање:
- бело вино
- вода
- 80 милилитри масло
Подготовка:
Компирот исчистете го на кругови. Празот, морковот, коренот од магдоносот, пашканатот и целерот исечкајте ги на коцки. Кромидот исечете го на резниња, а лукот на половина. Во подлбаок сад ставете ја подготвената количина на зеленчук и сланина. Измешајте, па преместете ја смесата во подмачкана тава. Посипете со бибер и со сув зачин. Потоа јадењето прелејте го со масло. Измешајте ја истата количина на бело вино и вода, па прелејте преку компирот. Ставете ја смесата да се пече во рерна на 200 степени, додека не испари целата течност и додека компирот не добие румена боја.