Чудесна намирница за жени: Лесно се комбинира со храната, а го негува здравјето и изгледот после 30-тата година

Добивај вести на Viber

Чиа семето се користи како додаток на храна и зачин, а се здоби со популарност поради многубројните здравствени придобивки.

Многу луѓе денес ги комбинираат семките од чиа со друга здрава храна во смути, јогурти и пудинзи бидејќи тие имаат исклучително благотворно дејство на организмот. Иако ќе се согласите дека не изгледаат привлечно на прв поглед, она што го содржат и за што се и се здрави сите лекови се секако повеќе од доволна причина да ги консумираме, особено кога имаме 30 години.

Богати со хранливи материи

Доколку сте во потрага по влакна, минерали, железо и витамини на едно место, овие семки се вистински извор на здравје. Две лажици чиа семе содржат 138 калории, но ја покриваат речиси целата дневна потреба од хранливи материи. Античките народи го користеле не само во храната, туку и во областа на убавината. Чиа семето е одлично за нега на косата, кожата и ноктите, бидејќи содржи цинк и железо.


Го чува имунолошкиот систем

Со текот на годините, телото потешко се бори со слободните радикали кои го напаѓаат имунолошкиот систем, па затоа е исклучително пожелно вклучувањето на чиа семето кое е богато со антиоксиданси. Антиоксидансите благотворно делуваат на срцето, црниот дроб и го регулираат крвниот притисок.

Помагаат во слабеењето

Повеќето жени имаат побавен метаболизам по влегувањето во четвртата деценија, а чиа семињата се покажале како одличен пробиотик и регулатор на исхраната. Влакната и протеините кои ги има во изобилство се исклучително важни за регулирање на варењето, но и за губење на вишокот килограми, што веруваме дека е цел на повеќето дами. Чиа семето предизвикува чувство на ситост.

Здрави коски

Иако многумина веруваат дека додека сме помлади и во развој, пожелно е внесување на калциум, со возраста коските може да ослабат, а веќе во некоја средна возраст може да се појави остеопороза и други болести на коските. Внесувањето на калциум, фосфор и магнезиум е исклучително важно за одржување на коските здрави и силни.

Ја регулира гликозата

Истражувањата покажаа дека чиа семето позитивно влијае на балансирањето на нивото на гликоза во крвта, а сето тоа благодарение на влакната присутни во нив.

Како да ги внесете?

Поради неутралниот мирис што го имаат, можат подеднакво да се додаваат и во солени и слатки јадења. Може да се јадат сирови или натопени, а можете да ги преливате во млеко или сок, како и во јогурт. Поради слузта што ја ослободуваат, одлични се за слатки како сладолед и пудинг.