Д-р Зорица Сокиќ: Како да препознаете синдром на хроничен замор по прележан ковид-19

Д-р Зорица Сокиќ, општ лекар, во емисијата „Ми данас“ на телевизијата К1 зборуваше за синдромот на хроничен замор, неговата дијагноза и тешкотијата со која се соочуваат пациентите - и дали поради оваа состојба може да се отвори боледување?

Синдромот на хроничен замор е препознаен како болест, а случајот во Србија со исповедта на претседателката на Здружението на пациенти е навистина неверојатна - пет години ја „шетале“ од доктор на доктор, немала дијагноза, па затоа и немала соодветна терапија. Нејзиниот живот целосно се променил, освен болка и други непријатни симптоми, чувствувала и стравови и големо недоразбирање на околината, кога всушност се работело за хроничен замор.

Симптомите на синдромот на хроничен замор, но и постковид синдромот, може да бидат многу слични. Тоа не е добро за пациентот, но понекогаш е тешко да се дефинира што точно не е во ред. Изразен е замор и исцрпеност, но јавноста се уште не е доволно информирана, за жал ниту лекарите. Од општиот лекар може да се добие боледување до два месеца, а се надвор од тоа е работа на која одлучува лекарската комисија.

Проблемот е што повеќето лекари нема да препознаат хроничен замор „штом“ пациентот ќе влезе во ординација, докторката Зорица сосема отворено кажува дека ниту таа не би го препознала.

„Вака, за почеток, докторот е тука за да му верува на пациентот. Доколку има потреба, се прави консултација и сета дијагностика е достапна. Никој нема да препознае хроничен замор на прва, штом ќе влезе пациентот. Не. И би можела ни јас, ама му верувам на мојот пациент секогаш, би одела до крај додека не најдеме решение, не би го пуштила така. Пациентите може да се излечат со терапија, апсолутно има решение, а за боледување секако дека јас како општ лекар барам мислење од комисијата затоа што пациентот не се чувствува добро, не може да работи, не е функционален и нема енергија да си ја врши работата“, рече таа.

„Дијагнозата на синдромот на хроничен замор доаѓа со елиминирање на други болести, на општите лекари им останува само да ја дадат и дијагнозата и терапијата“, вели д-р Сокиќ.

Околу 15% од луѓето кои прележале ковид, доаѓаат на лекар и велат - не можам да одам на работа.

„Во постковидната состојба, се препознава дека нешто се случува во телото и по инфекцијата. Вообичаено е респираторната инфекција да трае две недели, по три недели состојбата се продолжува. Над 12 недели зборуваме за хроничен синдром, заморот е еден од симптомите кои се препознаваат кај пациентите, но не е единствениот“, вели докторката.

„Респираторната инфекција е акутна, има ограничување, овде одлучува матичниот лекар, па комисијата. Но, ако пациентот ми каже како се чувствува, морам да одам на дополнителна дијагностика, зависи што ќе наведе како симптоми" рече таа.

Таа предупреди и за лекување на ковид и продолжен ковид, велејќи дека протоколот за лекување треба строго да се почитува.

„Почнува со витаминска терапија, најважни се витамините Ц и Д. Важно е да не се земаат рутински антибиотици, веќе сме во црвена фаза на отпорност на нив, а да не зборуваме за ефектите што ги имаат врз организмот“, вели таа.

извор;stil.kurir.rs