Далеку е сонцето: Др. Џерлек откри уште колку време ќе се бориме со коронавирусот

Доктор Џерлек вели дека е загрижен што расте бројот на заразени пациенти

Државниот секретар на Министерството за здравство во соседна Србија, Мирсад Џерлек очекува дека на крајот на јуни, Србија ќе биде близу до колективниот имунитет во однос на корона вирусот и дека дотогаш ќе бидат вакцинирани околу 2,5 милиони жители.

Тој за „ТВ Хепи“ изјави дека во следните четири месеци важно е сите да се придржуваат до сите епидемиолошки мерки - маска, социјална дистанца, хигиена на рацете ...

- Досега извршивме повторна вакцинација на 456.584 граѓани. Сигурен сум дека до 1 мај ќе имаме 1,4 милиони луѓе кои ги примиле обете дози на вакцината, а до крајот на јуни околу 2,5 милиони. Блиску сме до колективниот имунитет на крајот на јуни - рече Шерлек.

Тој изјави дека е загрижен што расте бројот на заразени пациенти, но и дека само денес се очекуваат пореални бројки и поголем број на заразени во споредба со вчерашниот ден.

На прашањето какви ќе бидат одлуките на Кризниот штаб, тој рече дека е сигурен дека мерките нема да бидат олабавени, а дали ќе бидат поостри ќе зависи од денешните резултати и каква ќе биде состојбата со бројот на новозаразени пациенти.

- Ние мора да го заштитиме здравјето на луѓето. Вакцината сама по себе не може да го победи вируст ковид-19, сите мора да работиме заедно - рече Шерлек.

Тој додаде дека корона вирусот сигурно ќе трае уште неколку години, дека нема да биде во формата во која е сега, а дека целта е да се спушти на нивото на сезонскиот грип.

- Се надеваме дека со вакцинација ќе го ставиме корона вирусот под контрола, како што го ставаме сезонскиот грип. Ќе видиме што ќе кажат експертите, дали вакцинацијата ќе биде секоја или секоја втора година - рече Шерлек.


Фото: Youtube Printscreen/SANA PRESS

Можеби ќе ве итнересира:

ТЕОРИЈАТА Е ТОЧНА: И научни трудови покажале дека луѓето со крвна група А најлесно ја „закачуваат“ короната, еве кој е најзаштитен